Μητρικός θηλασμός, το θεμέλιο για τη ζωή

Για 12η συνεχή χρονιά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής» διοργανώνει σήμερα Σάββατο, 6 Οκτωβρίου την εκδήλωση του Ταυτόχρονου  Μητρικού Θηλασμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και την στήριξη της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού.

Η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) προβαίνει κάθε χρόνο σε μία σειρά προωθητικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία του θηλασμού. Το σύνθημα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού (WBW/ΠΕΘ) για το 2018 είναι «Θηλασμός: Θεμέλιο Ζωής» και συνδέεται με το γεγονός ότι σε έναν κόσμο γεμάτο ανισότητα, κρίσεις και φτώχια, ο θηλασμός είναι το θεμέλιο για μια διά βίου καλή υγεία για τις μητέρες και τα μωρά τους.

μητρικός θηλασμός

Ο θηλασμός αποτρέπει την πείνα και τον υποσιτισμό σε όλες του τις μορφές και εξασφαλίζει επισιτιστική ασφάλεια για τα μωρά, ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση στο οικογενειακό εισόδημα, ο θηλασμός είναι ένας χαμηλού κόστους τρόπος θρέψης των παιδιών και συμβάλλει στη μείωση της φτώχιας. Η διατροφή, η επισιτιστική ασφάλεια και η μείωση της φτώχιας είναι θεμελιώδη σημεία για την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) του ΟΗΕ, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015.

μητρικός θηλασμός

Το φετινό λογότυπο απεικονίζει την «τριάδα» των δύο ενηλίκων και του βρέφους από την Καμπάνια της WBW/ΠΕΘ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) που υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας για την προστασία, προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού. Κλαδιά, φύλλα και βλαστοί αναπαριστούν την εξέλιξη και την ανάπτυξη. Η γραμμή που εκτείνεται από την τριάδα και βγάζει φύλλα αποτελεί τον σύνδεσμο ανάμεσα στον θηλασμό, τη διατροφή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη μείωση της φτώχιας.  Αυτά αντικατοπτρίζουν το σλόγκαν #WBW2018 Θηλασμός: Θεμέλιο Ζωής. Η ώχρα ως χρώμα του γραφικού #WBW2018 συνάδει με τη Θεματική Ενότητα 1 της Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ). 

Μητρικός θηλασμός, σώζει ζωές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης The Lancet, τα οποία επικαλείται η WABA, η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών και να συνεισφέρει 302 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία. Ο μητρικός θηλασμός και η προστασία, η στήριξη και η προώθησή του είναι υπόθεση όλων μας για να επιτευχθούν οι στόχοι για αειφόρο ανάπτυξη και για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Σήμερα ο Ταυτόχρονος μητρικός θηλασμός 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής» με την συνεργασία του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης της Χαραλαμπίδης Κρίστης ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, προσκαλούν για ακόμα μια χρονιά όλες τις νέες μητέρες να συμμετάσχουν στον καθιερωμένο ετήσιο Ταυτόχρονο Μητρικό Θηλασμό, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2018, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας και εντάσσεται στο πλαίσιο των προωθητικών ενεργειών της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA). Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με διεθνή χαρακτήρα, καθώς αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 863 κέντρα παγκοσμίως.

Οι εγγραφές για την εκδήλωση ξεκινούν στις 10:00 π.μ. στα πιο κάτω σημεία ανά πόλη και ο Ταυτόχρονος Μητρικός Θηλασμός πραγματοποιείται ακριβώς στις 11:00 π.μ.

Οι χώροι διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι οι ακόλουθοι:

Λευκωσία – Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, 99365414

Λεμεσός – Crown Plaza Hotel, 25570010

Λάρνακα – Med Schools, 96649737

Αμμόχωστος – Δημαρχείο Παραλιμνίου, 99942776

Πάφος – Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 26848000

Κερύνεια – Lord’s Palace Hotel, 0090 533 865 0990

 

Ευχαριστούμε την Δρ. Ειρήνη Παφίτη Δημητρίου, Πρόεδρο

Παγκυπρίου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής»

nicosiabreastfeeding@cytanet.com.cy

 

More info

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο http://worldbreastfeedingweek.org/
και στα ελληνικά: http://www.lllgreece.org/waba—pankosmia-ebdomada-metrikou-thelasmou

 

MadameLeFo