Μάθετε γιατί λατρεύουμε τα ζυμαρικά

Σε λίγες μέρες τα ζυμαρικά γιορτάζουν! Ναι, γιορτάζουν, και γιορτάζουμε κι εμείς μαζί τους… Η αγάπη που τρέφουμε όλοι μας για ζυμαρικά, είναι μια αδιαπραγμάτευτη αξία… Μάθετε λοιπόν τους κυριότερους λόγους, και εμπλουτίστε τη συλλογή σας με μια ακόμη απολαυστική συνταγή!

Μάθετε γιατί τα ζυμαρικά γιορτάζουν!

Η 25η Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA), από το 1998 καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, για να γνωστοποιήσει σε όλους μας τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Και πως δεν θα μπορούσε να “γιορτάζεται” μια τόσο δημοφιλής τροφή του διαιτολογίου μας; Κάθε χρόνο λοιπόν, γιορτάζεται σαν σήμερα, στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) το 1995.

P1 373052-svetik

 Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τα ζυμαρικά

Με απλή σαλτούλα ντομάτας, με κιμά, καρμπονάρα, μέχρι και την πιο gourmet αστακομακαρονάδα, όπως και αν απολαμβάνετε την αγαπημένη σας μακαρονάδα, η αλήθεια είναι μια: Δύσκολα θα βρεις κάποιον που να μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο ζυμαρικών ή να μη λατρεύει τα μακαρόνια! Πάντως, μετά τους Ιταλούς κι εμείς και οι Έλληνες είμαστε ολίγον τι μακαρονάδες. Υπάρχουν όμως κάποιες λεπτομέρειες που πιθανότατα δε γνωρίζετε για τα ζυμαρικά. Ρίξτε λοιπόν, μια ματιά σε όσα ακολουθούν παρακάτω…

P1-pasta-with-prosciutto-cherry-tomatoes-and-asiago

Μαγειρεμένα al dente κόβουν για περισσότερη ώρα την πείνα: Γνωρίζετε πως το σωστό βράσιμο των ζυμαρικών επιβάλλει να «κρατάνε» λίγο, αυτό που ονομάζουμε αλ ντέντε, να το νιώθετε το ζυμαρικό όταν το δαγκώνετε; Δεν είναι μόνο η αίσθηση όμως και η απόδειξη των μαγειρικών σας γνώσεων και ικανοτήτων που επιβάλλει το «al dente» αλλά κι ένας πιο πρακτικός λόγος. Το ζυμαρικό όταν δεν έχει παραβράσει μας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα, κρατώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά.

P1 Baked_Farfalle_Pasta_with_Mushrooms_Peas_and_Lemon_White_Sauce_original

Δεν ταιριάζουν όλες οι σάλτσες με όλα τα ζυμαρικά: Υπάρχουν τόσες επιλογές σε σχήματα και μεγέθη ζυμαρικών και τόσες σάλτσες με διαφορετική υφή. Κάθε ζυμαρικό όμως, αναζητά και το ανάλογο ταίρι! Για παράδειγμα, οι πιο κρεμώδεις σάλτσες πηγαίνουν με τα κλασικά μακαρόνια, τα φιογκάκια κι όλα τα «επίπεδα» ζυμαρικά, ενώ τα σωληνοειδή όπως για παράδειγμα οι πένες ή τα ριγκατόνι ταιριάζουν καλύτερα με μια σάλτσα αρκετά πηχτή.

Τα ζυμαρικά έχουν πρωτεΐνη: Συνήθως στο άκουσμα της λέξης «ζυμαρικά» σκεφτόμαστε τους υδατάνθρακες. Κι όμως ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια μπορούν να μας δώσουν μέχρι και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, εφοδιάζοντας τον οργανισμό μας με αρκετά αμινοξέα που χρειαζόμαστε.

Οι αρχαίοι Κινέζοι έτρωγαν ζυμαρικά: Θεωρείται ιταλικό πιάτο, αλλά τα ζυμαρικά ήταν γνωστά στην αρχαία Κίνα με τη μορφή των νουντλς! Τελικά, μήπως ήταν οι Κινέζοι οι πρώτοι που εμπνεύστηκαν και γεύτηκαν ζυμαρικά;

P3 pasta

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 600 σχήματα ζυμαρικών

Οι ονομασίες δεν είναι τυχαίες

Στα ιταλικά, μιά κι η Ιταλία είναι η χώρα των μακαρονάδων, τα ζυμαρικά λέγονται «pasta» κάτι διόλου τυχαίο αφού προέρχονται από πάστα αλευριού με νερό! Αλλά δεν είναι μόνο η γενική ονομασία που έχει σημασία. Οι φαρφάλες για παράδειγμα – farfelle στα ιταλικά – σημαίνει πεταλούδες, όπως το σχήμα τους, το ίδιο και το σπαγγέτι “spaghetti” που σημαίνει μικρές χορδές, σπάγγοι. Η κάθε ονομασία είναι εμπνευσμένη από το σχήμα! Κι αν δεν το ξέρατε, υπάρχουν περισσότερα από 600 σχήματα ζυμαρικών Σας φαίνονται υπερβολικά πολλά; Κι όμως… ισχύει! Εσείς άραγε πόσα μπορείς να απαριθμήσετε;

Διατροφικά tips για τα ζυμαρικά 

* Αν και είναι πλέον διαδεδομένο, ότι τα μακαρόνια «παχαίνουν», στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο.   

* Η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης ενδείκνυται για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη λόγω του ότι τα ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος (ζάχαρο).

* Η κατανάλωση ζυμαρικών ενδείκνυται για τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, επειδή τα ζυμαρικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ).

Οι πρωτεΐνες που περιέχονται είναι υψηλής ποιότητας και εύπεπτες, γεγονός ιδιαίτερα ελκυστικό για βρέφη, παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη για υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες.

Και μια λαχταριστή συνταγή

P 10 Spaghetti

Και για να έχετε ένα ακόμα πιο ευχάριστο φινάλε, πέρα των γνώσεων περί ζυμαρικών, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μια πεντανόστιμη συνταγή με σπαγγέτι και μύδια.

Θα χρειαστείτε: 

½ πακέτο περίπου σπαγγέτι,

400 γρ. φρέσκα μύδια (καλά καθαρισμένα και ξεπλυμένα),

1 κοφτή κουταλιά βούτυρο,

1 κουταλιά ελαιόλαδο,

1 κουταλιά πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι,

½ σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη,

1 φύλλο δάφνης,

μπούκοβο ή νιφάδες τσίλι (από 1/4 κουταλάκι μέχρι 1 κοφτό κουταλάκι),

½ κρασοπότηρο άσπρο, ξηρό κρασί,

ψιλοκομμένος μαϊντανός για πασπάλισμα,

αλάτι.

Εκτέλεση

Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο καλά αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να τα βαρυψήσετε. Τα στραγγίζετε και τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα. Στο μεταξύ, λιώνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μια άλλη, μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπούκοβο και τη δάφνη. Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει και γίνει διάφανο (το βούτυρο θα αφρίσει) ρίχνετε μέσα τα μύδια και το κρασί. Σκεπάζετε αμέσως την κατσαρόλα και τα αφήνετε να αχνιστούν και να ανοίξουν, κουνώντας την κατσαρόλα κάθε τόσο για να ανακατευτούν. Σε μερικά λεπτά, τα μύδια θα έχουν ανοίξει (πετάτε όσα δεν άνοιξαν). Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην κατσαρόλα με τα σπαγγέτι και τα ανακατεύετε. Τα σερβίρετε πασπαλισμένα με μαϊντανό.

Καλή σας όρεξη!

 

MadameLeFo