Κρυολόγημα; Κι όμως, υπάρχει ίαση χωρίς… αντιβίωση

Οι πρόσφατες εναλλαγές στη θερμοκρασία άφησαν τις επιπτώσεις τους. Κρυολογήσατε και αναρωτιέστε: Να πάρω βιταμίνες ή να πιω ένα χυμό; Να πάρω αντιπυρετικό ή καλύτερα να πιω τσάι; Μάθετε τα πάντα για τη σωστή αντιμετώπιση του κρυολογήματος, όπως δεν σας τα έχει πει ούτε η… γιαγιά σας!

Φτερνίζεστε αδιάκοπα, η μύτη σας… τρέχει, έχετε πονοκέφαλο και νιώθετε ρίγος. Μάλλον δεν το γλυτώσατε το κρυολογηματάκι! Προσβληθήκατε ήδη από τον ιό της γρίπης, και τώρα τι κάνετε; Για τη θεραπεία της άλλοι σας συστήνουν να μείνετε στο κρεβάτι, άλλοι να πάρετε αναλγητικά, αντιπυρετικά. Άλλοι σας λένε πως είναι απαραίτητη η ελαφριά διατροφή, μαζί με μπόλικο τσάι και χυμούς, αλλά καλύτερα χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών. Ασφαλώς, την κατάστασή σας θα πρέπει να την εκτιμήσει ο γιατρός σας, ο οποίος και είναι ο μόνος αρμόδιος να διαγνώσει και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές κατά της γρίπης.

Ίαση χωρίς… αντιβίωση

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως η γρίπη, τα κρυολογήματα και όλες οι ασθένειες που προέρχονται από ιογενείς λοιμώξεις, δεν χρειάζονται αντιβιοτικό, για να θεραπευτούν. Οι ιοί που τις προκαλούν δεν επηρεάζονται από τα αντιβιοτικά, που σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που κάνουν είναι να επιβαρύνουν τον οργανισμό με άχρηστες χημικές ουσίες. Η αντιβίωση χρειάζεται μόνο στην περίπτωση που οι ιώσεις ακολουθούνται από μικροβιακές λοιμώξεις. Αυτό όμως θα το κρίνει ο γιατρός, ο οποίος θα υποδείξει και το είδος της θεραπείας.

Η ώρα των βιταμινών

Η βιταμίνη D βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης, ενώ ο ψευδάργυρος  θα εμποδίζει την αναπαραγωγή των ιών. Ξέρετε βέβαια για τις θαυματουργές ιδιότητες της βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού (το ανοσοποιητικό σας σύστημα, δηλαδή). Φροντίστε λοιπόν, να την πάρετε από τα φρούτα και τους φρεσκοστυμένους χυμούς. Σε όλα αυτά προσθέστε και το τσάι σας, όπου θα βάλετε φέτες λεμονιού ή και από συμπλήρωμα διατροφής. Σημαντική πηγή της βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή (π.χ. μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, κ.α.).

Εναλλακτική λύση

Για να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού σας, δοκιμάστε το ρόφημα Detox with Lemon της YOGI TEA®. Αυτό το ρόφημα περιέχει έναν συνδυασμό από βότανα οργανικής καλλιέργειας και μπαχαρικά (όπως είναι η πικραλίδα, η γλυκόριζα το λεμονόχορτο, η κανέλα, η λεμονομυρτιά, η φλούδα λεμονιού, η μέντα, και το τζίντζερ). Όλα αυτά τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν στην Ινδία για βοήθεια της εσωτερικής αποτοξίνωσης, ρυθμίζοντας την ενέργεια του οργανισμού.

Η ισορροπία είναι σημαντική για το πνευματικό μας ευ ζην. Και το ρόφημα Detox with Lemon της YOGI TEA®, είναι ότι χρειάζεστε. Πρόκειται για ένα μείγμα με επιλεγμένα βότανα οργανικής καλλιέργειας, που θα σας προσφέρει την ισορροπία που χρειάζεστε. Είναι ιδανικό για αποτοξίνωση, ενώ είναι τέλειο διαιτητικό και χωνευτικό.

Τα αντιγριπικά βότανα “παίζουν”… άμυνα! 

Το ενοχλητικό κρυολόγημα, το συνάχι, η γρίπη μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ευεργετικά βότανα της φύσης και να οπλίσουν τον οργανισμό μας με αντισώματα κατά των ιώσεων. Ας μάθουμε ποια είναι αυτά τα βότανα, για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από τις επιθέσεις των απρόσκλητων επισκεπτών ή να απαλύνουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα των ιώσεων. Αντιγριπικά θεωρούνται αρκετά βότανα, παρακάτω όμως σας παρουσιάζουμε τα συνηθέστερα και αυτά που εύκολα μπορείτε να προμηθευτείτε και να ετοιμάσετε για χρήση. Τα βότανα που λειτουργούν ιδιαίτερα καλά για την αντιμετώπιση της γρίπης ή  του κρυολογήματος είναι: τα φύλλα της τσουκνίδας, η μέντα, τι τζίντζερ, η αχίλλεια, ο σαμπούκος, το χαμομήλι, και η εχινάκεια, ενώ ένα τσάι καλέντουλας, είναι ιδανικό για να ανακουφίσετε τον λαιμό που πονάει.

  • Δίκταμος ή έρωντας: Από τα αγαπημένα βότανα των Κρητικών, γιατί εκτός των πολλών άλλων ευεργετικών του ιδιοτήτων του (επουλωτικό πληγών, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό κλπ), το ρόφημα του δίκταμου είναι ιδανικό για το συνάχι και τον πονόλαιμο.
  • Εχινάκεια: Είναι αυτό που θα λέγαμε το «όπλο» κατά του χειμώνα καθώς έχει σημαντικές αντιβακτηριακές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χάρη στους πολυσακχαρίτες, τις γλυκοπρωτεΐνες, τα φλαβονοειδή, τα αλκαμίδια, το καφεϊκό οξύ και τα αιθέρια έλαια που περιέχει, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Παράλληλα, ενισχύει τον οργανισμό έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού, συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και στην ανακούφιση από τα συμπτώματά του (βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, συνάχι).

Εναλλακτική λύση

Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε φρέσκια ή αποξηραμένη εχινάκεια, σας προτείνουμε το ρόφημα Echinacea tea της YOGI TEA® , που θεωρείται η καλύτερη άμυνα για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Η Αγιουρβεδική φόρμουλα του συνδυάζει άριστης ποιότητας εχινάκεα, το βότανο που εκτιμάται για τις αντιβιοτικές του ιδιότητες, με υπέροχα γλυκά βότανα οργανικής καλλιέργειας, όπως είναι ο μάραθος, το τζίντζερ, το κάρδαμο, η μέντα, η κανέλα, ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι.

 

Αυτά τα επιπλέον βότανα και τα μπαχαρικά ενδυναμώνουν την δράση της εχινάκεα, δημιουργώντας μια εξισορροπητική  φόρμουλα που είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική για όλους μας. Το ρόφημα Echinacea tea της YOGI TEA® είναι ιδανικό για να καταπολεμήσετε τη γρίπη, το κρυολόγημα, τον βήχα και την βρογχίτιδα.

  • Ευκάλυπτος: Ηρεμεί απαλύνει το βήχα και καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τα συμπτώματα της δύσπνοιας και του πυρετού. Βράζετε ένα φλιτζάνι νερό με λίγα (2-3) φύλλα ευκαλύπτου. Το αφήνετε το λίγο και το σουρώνετε. Το πίνετε ζεστό ή κρύο και αν θέλετε προσθέτετε λεμόνι και μέλι. Επίσης για το κρυολόγημα, ρίχνετε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και εισπνέετε τους υδρατμούς, έχοντας το κεφάλι σας πάνω από την κατσαρόλα.

 

Εναλλακτική λύση

Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε φύλλα ευκάλυπτου, σας προτείνουμε το ρόφημα Breathe Deep της YOGI TEA®, ένα Αγιουρβεδικό μείγμα βοτάνων οργανικής καλλιέργειας (περιέχει ευκάλυπτο, ίνουλα, βασιλικό, τζίντζερ, γλυκόριζα) και άλλα βοηθητικά βότανα και αρτύματα (όπως μοσχοκάρφι (γαρύφαλλο), μαύρο πιπέρι, κάρδαμο), που οι Yogi παραδοσιακά πίστευαν ότι βοηθούν την υγιή αναπνοή.

 

Σ’ αυτό το ρόφημα, όπως και στα περισσότερα, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι μέλι, που στηρίζει την αποχρεμπτική λειτουργία του σώματος. Το ρόφημα Breathe Deep της YOGI TEA®, είναι ιδανικό για να καταπολεμήσετε το βήχα, τον πονόλαιμο,  την φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα.

Και να θυμάστε: Για ένα τέλειο ρόφημα της YOGI TEA®, ρίχνετε ζεστό νερό πάνω σε ένα φακελάκι και αφήνετε για 4-6 λεπτά (ή περισσότερα για πιο δυνατή γεύση). Πιέστε το φακελάκι απαλά, για να αφεθούν τα δραστικά συστατικά στο νερό.

Αρωματικά βότανα και ιδιότητες

 

  • Θυμάρι: Αυτό το φυτό με τις εξαιρετικές αρωματικές ιδιότητες, πέρα από τη μαγειρική, χρησιμοποιείται για την προληπτική του δράση κατά της γρίπης και των ενοχλητικών συμπτωμάτων της όπως ο βήχας, καταρροή κλπ. Μπορούμε να πιούμε ρόφημα θυμαριού για να καταπραΰνουμε τον πονόλαιμο, τον βήχα και την βρογχίτιδα. Αρκεί να βράσουμε νερό με μια κουταλιά θυμάρι, να το σουρώσουμε και να το πιούμε, προσθέτοντας αν θέλουμε μέλι.

  • Λεβάντα: Εκτός από τις αρωματικές της ιδιότητες, είναι γιατρικό για πάσης φύσεως πόνο. Πονοκέφαλος, στομαχόπονος, κολικοί εντέρου, ταχυπαλμίες, πρηξίματα, στραμπουλήγματα και πόνος από μικρά αιματώματα (μελανιές) απαλύνονται με αφέψημα ή επάλειψη με την αρωματική λεβάντα.
  • Μέντα: Καταπολεμά δραστικά το συνάχι, βήχα, βρογχίτιδα, πονόλαιμο και τη γρίπη. Σε μισό λίτρο νερό περίπου βράζετε μερικά φύλλα μέντας και αφού το σουρώσετε πίνετε το αφέψημα.
  • Κανέλα & μέλι: Όχι μόνο προσθέτει υπέροχη γεύση της στο τσάι  σας, αλλά η κανέλα έχει ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. Ειδικά όταν συνδυάζεται με μέλι, απαλύνει τον πονόλαιμο, τον χαμηλό πυρετό, ενώ ανακουφίζει από τον βήχα και την συμφόρηση.

 

 

  • Μολόχα: Εκτός από καλλωπιστικό φυτό, η μολόχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση σε προβλήματα του αναπνευστικού, του πεπτικού ακόμη και του ουροποιητικού συστήματος, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Τίλιο: Είναι ένα από τα βότανα που πρέπει να έχετε απαραίτητα στο σπίτι σας, αφού αποτελεί μαγικό φίλτρο για ιώσεις και κρυολογήματα. Εκτός από τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, καθώς ρίχνει την πίεση και ηρεμεί τα νεύρα, είναι ιδιαιτέρα αποτελεσματικό όταν έχετε ημικρανία, καταρροή και άλλα συμπτώματα γρίπης.

 

Και μην ξεχνάτε το καλύτερο φάρμακο για να καταπολεμήσετε την γρίπης ή το κρυολόγημα είναι ανάπαυση. Δώστε λοιπόν, στο σώμα σας το χρόνο να θεραπεύσει τον εαυτό του.

Τα Yogi Tea παρασκευάζονται από την  Golden Temple Natural Products

και στην Κύπρο διατίθενται αποκλειστικά από την Karpasia Health Products

μόνο στα φαρμακεία και την G.M. Bio Sun.

 

MadameLeFo