Καλή Κινέζικη Πρωτοχρονιά, με τη χρονιά του σκύλου!

Όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος, ούτε μπερδέψαμε τους μήνες, ούτε τις γιορτές! Γιατί εμείς εδώ μπορεί να γιορτάζουμε τις Αποκριές, αλλά σήμερα είναι η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, που θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή όχι μόνον στην Κίνα, αλλά και σε όλη την κινέζικη διασπορά. Μ’ αυτή την ευκαιρία, θα σας βοηθήσουμε να πάρετε μια ιδέα του τι εστί Κινέζικη Πρωτοχρονιά, αλλά και να δείτε πως αποφάσισε ο οίκος Gucci να τιμήσει αυτή την μεγάλη γιορτή.

Credit: REUTERS/Thomas Peter

Lion dancers perform during the Cathay Pacific International Chinese New Year Night Parade, Hong Kong, China, January 28, 2017. Themed “Best Fortune. World Party”, the 2017 Cathay Pacific International Chinese New Year Night Parade was held on the first day of Chinese New Year and featured the largest number of performers in the event’s history. Mandatory Credit: Hong Kong Tourism Board via REUTERS

Καταρχήν, θα πρέπει να ξέρετε ότι η Κινέζικη Πρωτοχρονιά δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Φέτος λοιπόν, γιορτάζεται σήμερα, 16 Φεβρουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος του Σκύλου ή το έτος 4716 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.). Μάλιστα, ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου. Για παράδειγμα, όσοι γεννηθούν στο Έτος του Πετεινού θα είναι στην ζωή τους παρατηρητικοί, εργατικοί, εξωστρεφείς, και θα επιδιώκουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τα χαρακτηριστικά της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Πρόκειται για μια οικογενειακή γιορτή και σύμφωνα με τα δεδομένα αναμένονται πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετακινήσεις, προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θυμίζει λίγο πολύ την αμερικανική εορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), αλλά διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών (στις 2 Μαρτίου το 2018). Παρόλα αυτά, μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.

Performers from Ocean Park Hong Kong perform during the Cathay Pacific International Chinese New Year Night Parade, Hong Kong, China, January 28, 2017. Themed “Best Fortune. World Party”, the 2017 Cathay Pacific International Chinese New Year Night Parade was held on the first day of Chinese New Year and featured the largest number of performers in the event’s history. Mandatory Credit: Hong Kong Tourism Board via REUTERS

Πάντως, αυτές τις μέρες, η ρίψη πυροτεχνημάτων επιβάλλεται, αφού σύμφωνα με τις κινέζικες παραδόσεις ο θόρυβος που προκαλούν διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα. Το κόκκινο είναι το πρωταγωνιστικό χρώμα, στα ρούχα, στη διακόσμηση και τα δώρα, αφού συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη. Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ το πιο δημοφιλές φρούτο είναι το μανταρίνι, και το κέικ είναι ένα προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο. Επιπλέον, οι προβλέψεις που έρχονται από το Πεκίνο μιλούν για μια χρονιά ανατροπής και δράσης, μια χρονιά εξαντλητική και σίγουρα όχι βαρετή. Και επειδή ο σκύλος είναι ένα ηθικό ζώο, λέγεται πως το 2018 θα είναι χρονιά  γενναιοδωρίας και ανιδιοτέλειας. Καλή χρονιά λοιπόν και ευτυχισμένο το νέο έτος!

Ο οίκος Gucci «γιορτάζει» τη χρονιά του σκύλου

Πάντως, εάν αγαπάτε τους σκύλους, αυτή η χρονιά είναι για σας και τους fans του οίκου Gucci. Βλέπετε, ο Αlessandro Michele, ο διευθυντής του δημιουργικού τμήματος του οίκου, βρήκε και πάλι το concept για να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των fashionistas.

Ο Αlessandro Michele, ο διευθυντής του δημιουργικού τμήματος του οίκου Gucci

Η νέα capsule συλλογή λοιπόν, που υπογράφει ο Αlessandro Michele είχε πηγή έμπνευσης ένα μαξιλαράκι που του δώρισε μια φίλη του, η καλλιτέχνις Ηelen Downie (γνωστή και ως Unskilled Worker), όπου είχε ζωγραφίσει τα δύο αγαπημένα του boston terriers, τον Βοsco και τον Οrso.

Τα μοτίβα της, που αποτυπώθηκαν σε  μια αρκετά μεγάλη συλλογή, που περιλαμβάνει συνολικά 63 κομμάτια (σε γυναικεία και αντρικά ρούχα, t-shirts, πουκάμισα, πυτζάμες, μικρά δερμάτινα αξεσουάρ, πολύχρωμες clutch bags και σε σακίδια, παπούτσια, κασκόλ και γραβάτες, σε κοσμήματα και ρολόγια), ήδη ξελογιάζουν τους αμέτρητους followers του ιταλικού οίκου Gucci σε facebook και instagram!

Η συλλογή προωθήθηκε ήδη σε όλα τα ψηφιακά κανάλια του οίκου Gucci (κυρίως στο νέο κανάλι ηλεκτρονικού εμπορίου του στην Κίνα) και αποστέλλονται σε ειδική συσκευασία. Οι βιτρίνες των καταστημάτων είναι επίσης αφιερωμένες στη συλλογή, με tartan τοίχους, δάπεδα και ταιριαστά tartan καθίσματα για την προβολή των χαριτωμένων κομματιών, και μια γιγαντιαία εικόνα κάθε σκύλου στον τοίχο. Eπιπλέον η συλλογή διατίθεται τόσο στα καταστήματα Gucci όσο και στο www.gucci.com

(www.gucci.com/int/en/ca/gifts/chinese-new-year-c-gifts-chinese-new-year)

 

Καλή χρονιά, λοιπόν, με τη χρονιά του σκύλου!

 

MadameLeFo