Κίνα, ταξίδι στα μονοπάτια της ιστορίας της αχανούς χώρας της Άπω Ανατολής 

 

Οι Κυριακές είναι ότι χρειαζόμαστε για να προγραμματιστούμε για τις διακοπές μας. Γι’ αυτό κι εμείς σήμερα, σας προτείνουμε να αρχίσετε να βάζετε σε δράση τις σκέψεις σας, και να αρχίσετε τον προγραμματισμό… Εάν λοιπόν, σκέφτεστε να περάσετε φέτος τις διακοπές σας σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χώρες του κόσμου, τότε, η Κίνα δεν θα πρέπει να λείπει από τις αναζητήσεις σας. Στη GAP Vassilopoulos Travel θα βρείτε δυο οργανωμένες εκδρομές για την αχανή χώρα της Άπω Ανατολής, και επιλέγετε αναλόγως του προϋπολογισμού σας.

Οπουδήποτε κι αν θέλετε να πάτε διακοπές, η GAP Vassilopoulos Travel έχει τη λύση. www.gaptravel.eu

Καταρχήν, εκτός του ότι θα έχετε να δείτε πάρα πολλά αξιοθέατα, η πανάρχαια ιστορία της θα σας προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες. Εμείς, ψάξαμε, βρήκαμε και με τη βοήθεια της Μαρινέλλας Μαμουλίδου, της Υπεύθυνης του Τμήματος  Travel της G.A.P. Vassilopoulos Group (www.gaptravel.eu),  σας δίνουμε τα βασικά σημεία που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, αλλά και επιπλέον πληροφορίες για το που θα απολαύσετε τις πιο φημισμένες κινέζικες σπεσιαλιτέ και το καλύτερο τσάι, αλλά και από που θα ψωνίσετε μαργαριτάρια, jade και μεταξωτά υφάσματα, και όχι μόνον.

Μνημεία σταθμοί της ιστορίας

H είσοδος για την Απαγορευμένη πόλη στο Πεκίνο www.gaptravel.eu 

Αφού φθάσετε στην πολυπληθέστερη πρωτεύουσα του κόσμου, θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτά που διαβάσατε ισχύουν. Ναι, το Πεκίνο είναι το κέντρο των περισσοτέρων γεγονότων της ιστορίας της Κίνας: Αυτοκρατορική βάση, κυβερνητικό κέντρο, αλλά και έδρα των επαναστατών, συγκεντρώνει όλη την κινεζική κουλτούρα και παράδοση. Καταρχήν, η περιήγησή σας στο Πεκίνο, θα πρέπει να αρχίσει από το μνημείο – Εθνικό σύμβολο της χώρας, τη πλατεία Τιεν Αν Μεν ή πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης.

Εντυπωσιακά ανάκτορα που περικλείονται μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο http://www.gaptravel.eu/

Σ’ αυτή τη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, θα δείτε το τεράστιο πορτραίτο του Μάο στα πορφυρά τείχη και από εκεί θα προχωρήσετε στο εσωτερικό της Απαγορευμένης Πόλης. Η θρυλική πολιτεία των 9999 ½ αιθουσών (λέγεται χαριτολογώντας, αφού 10.000 δωμάτια έχει μόνο ο ουρανός) φιλοξένησε 2 αυτοκρατορικές δυναστείες των Μινγκ και των Κινγ. Η Απαγορευμένη Πόλη χτίστηκε μεταξύ των ετών 1406 και 1420, από 200 χιλιάδες εργάτες μέσα σε 16 χρόνια, καλύπτει επιφάνεια περίπου επτά τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιβάλλεται από ένα πανύψηλο τείχος με πύλες ύψους 10 μέτρων, έχοντας τριγύρω μια τάφρο πλάτους 52 μέτρων. Από την εποχή της ανοικοδόμησής της γνώρισε πολλές καταστροφές, φωτιές και πολέμους με αποτέλεσμα σήμερα βλέπουμε κτίρια ανακατασκευασμένα μόλις το 19ο αιώνα. Γύρω από την πλατεία Τιεν Αν Μεν θα βρείτε το Μουσείο Ιστορίας της Κίνας, το μαυσωλείο του Μάο (αν έχετε χρόνο καλά είναι το επισκεφθείτε) και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Αξίζει να μείνετε για την υποστολή σημαίας με τη δύση του ηλίου.

Τα θερινά ανάκτορα στη γραφική λίμνη Κουνμίνγκ http://www.gaptravel.eu/

Μόλις 12 χλμ. βορειοδυτικά από το κέντρο του Πεκίνου βρίσκονται τα θερινά Ανάκτορα, στη γραφική λίμνη Κουνμίνγκ (Kunming), που κτίστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτοκρατορικής δυναστείας της Κίνας, Τσινγκ. Χτισμένα το 12ο αιώνα, λεηλατήθηκαν αρκετές φορές, μέχρι που, το 19ο αιώνα, η μεγαλομανής Αυτοκράτειρα Cixi αποκατέστησε την παλιά του αίγλη. Άλλοτε αυτοκρατορικό ησυχαστήριο, τα θερινά ανάκτορα περιλαμβάνουν μεγαλειώδεις οίκους και ναούς που βρίσκονται διάσπαρτοι μέσα στο πάρκο που περιβάλλει την τεράστια λίμνη Κουνμίνγκ. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πάρκο της χώρας, με υπέροχους κήπους, ναούς, γέφυρες (και μια με 17 αψίδες) κι ένα μακρύ διάδρομο με τοιχογραφίες αφηγούνται την κινεζική Ιστορία.

Μετά την ξενάγηση, θα επισκεφθείτε ένα εργοστάσιο μαργαριταριών, απ’ όπου μπορείτε να αγοράσετε τις πέρλες σας.

Από το Πεκίνο στο Σινικό τείχος και τους τάφους των Μινγκ

 Η επίσκεψη στο Σινικό Τείχος είναι must για τους τουρίστες που ταξιδεύουν στην Κίνα. Θα φθάσετε στo Juyongguan όπου θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στο πλακόστρωτο του τείχους και νοερά να μεταφερθείτε στην πολυτάραχη εποχή των δυναστειών.

Το Σινικό τείχος στo Juyongguan   www.gaptravel.eu 

Και όταν η ξενάγηση ολοκληρωθεί, θα έχετε το χρόνο να περιπλανηθείτε για λίγο στην υπαίθρια αγορά της περιοχής. Στη συνέχεια, θα επισκεφθείτε τους τάφους της δυναστείας των Μίνγκ και θα περπατήσετε στον ιερό δρόμο με τα μυθικά ζώα – φύλακες των τάφων – και τους μανδαρίνους.

Το επιβλητικό Ολυμπιακό Στάδιο, στο Πεκίνο http://www.gaptravel.eu/

Όταν θα επιστρέφετε στο Πεκίνο θα δείτε την «Φωλιά του Πουλιού», των Herzog & De Meuron, το γνωστό Ολυμπιακό στάδιο που έκλεψε όλες τις εντυπώσεις στις Ολυμπιακούς αγώνες του 2008. Στο Ολυμπιακό Πάρκο του Πεκίνου, θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε στο πιο ευφάνταστο λούνα παρκ σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Πεκίνο  www.gaptravel.eu

Εντυπωσιακός είναι και ο «υδάτινος κύβος», το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, το οποίο σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα των Αυστραλών PTW, το οποίο αντί για τοίχους, έχει επιφάνειες από διαφανές συνθετικό υλικό που σχηματίζουν κυψελωτά μοτίβα, σαν να βλέπεις τη μοριακή δομή του νερού σε μικροσκόπιο.

Food choices

Το βράδυ μπορείτε να απολαύσετε το δείπνο σας με την περίφημη πάπια Πεκίνου σε τοπικό εστιατόριο. Το Country Kitchen, στο Rosewood Hotel (Jing Guang Centre, East 3rd Ring Rd, τηλ. +86 10 6597 8888) φημίζεται για τις μοναδικές σπεσιαλιτέ του, που στηρίζονται σε παλιές, άριστες συνταγές.

Ένα από τα διασημότερα restaurant ειδικό για vegetarians, είναι το  King’s Joy (στο Νο2 Wudaoying Hutong, Dongcheng Qu, τηλ +86 10 8404 9191), αφού ο chef του, ο Pan Jianjun έζησε για χρόνια σε βουδιστικό μοναστήρι.

Για τα καλύτερα dumplings θα πάτε στο Din Tai Fung, το καλύτερο με διαφορά σε όλο το Πεκίνο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά café για να απολαύσετε το τσάι σας είναι το υπερσύγχρονο Ban Shan café στο Jing Yuan Arts Centre, στο κέντρο του Πεκίνου.

Κι αν είστε τολμηροί, θα πάτε στο Donghuamen Night Market, για να δοκιμάσετε σουβλάκι με σκορπιούς, ακρίδες, ή και αστερίες, στα… κάρβουνα!

Που θα ψωνίσετε

Αν είστε μανιώδεις fans του shopping στο Πεκίνο θα ανακαλύψετε malls  τεραστίων διαστάσεων, όπου θα βρείτε τα πάντα. Από επώνυμα brand, αλλά και ότι άλλο φανταστείτε, σε μεταξωτά υφάσματα, κοσμήματα κ.α.

Στην οδό Wangfujing, από όπου περνάνε μισό εκατομμύριο άνθρωποι την ημέρα, θα βρείτε τόσα πράγματα για να γεμίσει η βαλίτσα σας με σουβενίρ και όχι μόνον. Θα συνεχίσετε στην οδό Qianmen, για παραδοσιακή τέχνη και γνήσια μεταξωτά.

Στην αγορά Panjiayuan, που θεωρείται η μεγαλύτερη της Ασίας, θα βρείτε σουβενίρ και αντίκες για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Τέλος, η Dazhalan Jie, είναι ο κυριότερος εμπορικός πεζόδρομος, με μαγαζιά, για να πιείτε και να αγοράσετε τσάι.

Από το Πεκίνο στη Σιάν (Xian)

Την επομένη, θα πάτε στη Σιάν, με το υπερσύγχρονο τρένο Jinghu. Η Σιάν (Xian), θεωρείται η πόλη «θησαυροφυλάκιο» του Κινέζικου πολιτισμού. Εδώ θα επισκεφθείτε το πρώτο βουδιστικό μοναστήρι της Κίνας, που κτίστηκε το 652 και περιλαμβάνει το ναό της χάριτος και της ευσπλαχνίας και την επταόροφη παγόδα της Άγριας Χήνας, μοναδικό κτίσμα της δυναστείας των Τανγκ.

Ο Πήλινος Στρατός της Σιάν

Την επομένη, θα επισκεφθείτε τη μεγαλύτερη ίσως αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ου αιώνα, τον θρυλικό πήλινο στρατό, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η ανακάλυψη του έγινε το 1974 από αγρότες της περιοχής που προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα πηγάδι.

Ο Πήλινος Στρατός στη Σιάν  http://www.gaptravel.eu/

Αυτό το θαύμα περιλαμβάνει 6.000 πήλινους στρατιώτες σε φυσικό μέγεθος που στέκουν φύλακες στο Μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Τσιν Σι Χουάνγκ ο οποίος πέθανε πριν από περίπου 2.300 χρόνια. Στη συνέχεια, θα επισκεφθείτε τα τείχη της δυναστείας των Μινγκ, τα μοναδικά καλοδιατηρημένα τείχη της πόλης στην Κίνα που περικλείουν τον αρχαίο πυρήνα με τη σύγχρονη πόλη.

Από τη Σιάν στη Σαγκάη

Την επομένη το πρωί, θα πάρετε και πάλι το υπερσύγχρονο τρένο Jinghu και θα πάτε στη Σαγκάη, όπου γράφεται το μέλλον της Κίνας. Η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 16 εκατομμύρια κατοίκους οδηγεί την οικονομία και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η χώρα.

Η σύγχρονη Σαγκάη, το οικονομικό κέντρο της Κίνας  www.gaptravel.eu

Αφού φθάσετε στο ξενοδοχείο, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της παλιάς πόλης. Περπατήστε στο μεγαλύτερο εμπορικό πεζόδρομο της Κίνας Νατζίνγκ Ντονγκλού και στην πολύβουη πλατεία του λαού.

Αξίζει να δοκιμάσετε τσάι γιασεμί σε ένα από τα πολλά τεϊοποτεία της πόλης. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το αρχαιότερο τεϊοποτείο της πόλης το Ξουξιντίνγκ (Ηuxinting tea house), που χτίστηκε το 1855, στους κήπους Yu Gardens, στην παλιά πόλη.Την επόμενη μέρα, είναι η ευκαιρία για να έχετε μια πληθωρική γνωριμία με την υπερσύγχρονη Σαγκάη. Ξεκινήστε με επίσκεψη στο μουσείο της μεγαλούπολης, και μετά θα κάνετε μια περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης, που περιλαμβάνει τον Kήπο Γιού Γιουάν στην παλιά πόλη, θα απολαύσετε κρουαζιέρα στο ποταμό, το Βουδιστικό μοναστήρι όπου θα θαυμάσετε το άγαλμα του Bούδα, ένα σπάνιο έργο τέχνης από άσπρο ζάντ (jade), με την γλυκιά και γεμάτη κατανόηση έκφραση, τις υπέροχες πλατείες και τις παλιές συνοικίες.

Τελειώνοντας θα επισκεφθείτε επίσης το εργοστάσιο μεταξιού. Επειδή όμως, θα υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος, θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε τον Πύργο της Τηλεόρασης, που έχει ύψος 263 μέτρα, για μια συγκλονιστική θέα της πόλης.

Από τη Σαγκάη στο υδάτινο Σουτσόου  

Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη σε μια ολοήμερη εκδρομή στην υδάτινη πολιτεία, το κοντινό Σουτσόου. Η πόλη του νερού, του ρυζιού και του μεταξιού κτισμένη σε 14 κανάλια με 350 πέτρινες γέφυρες. Μάλιστα, ο Μάρκο Πόλο όταν την επισκέφθηκε την «βάφτισε» «Βενετία της Ανατολής».

Διάσημη για τους παραδοσιακούς κινέζικους κήπους της, θα την απολαύσετε περπατώντας στα γραφικά στενά δρομάκια της παλιάς πόλης ή κάνοντας βαρκάδα στα κυριότερα από τα αναρίθμητα κανάλια της. Το απόγευμα θα επιστρέψετε στη Σαγκάη και το βράδυ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ακροβατικό πρόγραμμα, αφού οι κινέζοι ακροβάτες φημίζονται για τη δεξιοτεχνία τους.
Την τελευταία ημέρα, μετά το πρόγευμα, θα έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο στη διάθεση σας για να ολοκληρώσετε τις αγορές στα πολλά και μοντέρνα πολυκαταστήματα της υπερσύγχρονης πόλης.

 

Μore info

Θα ταξιδέψετε με απευθείας πτήσεις της Qatar, στις ημερομηνίες που έχουν προγραμματιστεί για τις οργανωμένες εκδρομές (στις 23/7, στις 30/7, στις 6/8 ή στις 13/8), και το ταξίδι είναι συνολικά 11 ημέρες. Η τιμή για το ταξίδι της Κλασικής Κίνας ξεκινά από €1549, ενώ για την «Αυτοκρατορική Κίνα» οι τιμές αρχίζουν από τα €1695. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.gaptravel.eu/kina-classic

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις οργανωμένες εκδρομές και τις υπηρεσίες της Gap Vassilopoulos Travel (http://www.gaptravel.eu/) κάντε κλικ στο 

Ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο με τα “μάτια” μιας ειδικού

 

 

MadameLeFo