Επιστροφή στα θρανία: Κι αν δεν θέλουν;

Επιστροφή στα θρανία… Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν, και τα παιδιά ακόμη βρίσκονται σε διάθεση ξεγνοιασιάς! Τι γίνεται λοιπόν, όταν τα παιδιά μετά τις διακοπές, δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο; Μην αγχώνεστε, γιατί υπάρχουν τρόποι να τα βοηθήσετε και να αντιμετωπίσουν ομαλά στην επάνοδό τους και πάλι στο σχολείο.

Ήρθε πάλι η εποχή που τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία. Μετά από ένα ανέμελο καλοκαίρι και τις ξέγνοιαστες διακοπές, τα περισσότερα έχουν γεμίσει τις μπαταρίες τους και είναι πλέον έτοιμα να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που δεν θέλουν με κανένα τρόπο να γυρίσουν στα θρανία, στο διάβασμα και τη μελέτη. Και νιώθουν κάπως διστακτικά εν όψει της νέας χρονιάς… Βέβαια, για όλα υπάρχουν οι λύσεις, αφού θα βρείτε τους κατάλληλους τρόπους για να τα βοηθήσετε και να τους δώσετε τη στήριξη που χρειάζονται για να επιστρέψουν και πάλι στα θρανία με όρεξη και καλή διάθεση.

Μην τα παρεξηγείτε. Ούτε εσείς είχατε διάθεση να επιστρέψετε στην δουλειά τις πρώτες μέρες μετά το τέλος των διακοπών σας. Απλά σας λείπει αυτός ο ανέμελος, ειλικρινής αυθορμητισμός των παιδιών που δεν μασούν τα λόγια τους και δεν διστάζουν να πουν τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν…

Επιστροφή στα θρανία & ο 10λογος της ομαλής επανόδου

Τι μπορείτε να κάνετε σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Οι πρώτες αγορές για τη νέα σχολική χρονιά -η καινούργια σχολική τσάντα, οι μαρκαδόροι, τα νέα ρούχα, τα αθλητικά παπούτσια και οι φόρμες- παίζουν σίγουρα σπουδαίο κινητήριο ρόλο για να μπορέσετε να βάλετε ξανά τα παιδιά στο κλίμα του σχολείου.

Πιο κάτω θα βρείτε τον πιο χρήσιμο για εσάς (τον γονιό) δεκάλογο με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και να πείσετε το παιδί σας να θέλει να επιστρέψει στον σχολείο:

* Δημιουργήστε στα παιδιά αίσθημα ανυπομονησίας: Λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλάνο αντίστροφης μέτρησης, η κάθε μέρα του οποίου θα περιλαμβάνει μία δραστηριότητα εν όψει της έναρξης του σχολείου.

Ενδεικτικά, πριν την έναρξη των μαθημάτων μπορείτε να ορίσετε μία μέρα για back-to-school shopping μαζί με τα παιδιά. Μπορείτε επίσης να τα βοηθήσετε να ετοιμάσουν τα καινούργια τους τετράδια, να επισκεφθείτε ένα βιβλιοπωλείο ή μία βιβλιοθήκη και να αγοράσουν νέα εξωσχολικά βιβλία τους κ.ο.κ.

* Περιγράψτε τους αναλυτικά (ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού) τι πρόκειται να συναντήσουν, τι θα κάνουν κάθε μέρα, ποιο είναι το σχολικό πρόγραμμα, το όνομα της δασκάλας, αναφέρετέ τους ότι πιθανότατα θα είναι μαζί με κάποια παιδιά που ήδη γνωρίζουν, ώστε να είναι προετοιμασμένα για το τι θα αντιμετωπίσουν.

* Παρουσιάστε τα καινούργια τους «καθήκοντα» ως ευκαιρίες για να μάθουν νέα, ενδιαφέροντα πράγματα και εξηγήστε πώς αυτά θα τους χρησιμέψουν (π.χ. θα μπορούν να διαβάζουν μόνα τους τα αγαπημένα τους περιοδικά, να γράφουν στον υπολογιστή κ.λ.π.) και ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέους φίλους κ.λ.π.

* Κάποια παιδιά δεν αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό τις νέες εμπειρίες, αλλά αντίθετα με άγχος και ανασφάλεια. Σ’ αυτά καλό είναι να τονίσετε πιο πολύ τις δραστηριότητες που θα τους είναι ήδη οικείες, αν υπάρχουν (π.χ. ότι θα ζωγραφίζουν, θα διαβάζουν βιβλία κ.λ.π.) και να τα προετοιμάσετε όσο μπορείτε για τα καινούργια, ίσως και κατόπιν ενημέρωσης από τη δασκάλα, ώστε οι πληροφορίες που θα τους δώσετε να είναι ακριβείς.

Επιστροφή στα θρανία με ομαλότητα

* Φροντίστε αυτό το Σαββατοκύριακο να τα ενημερώσετε για πρακτικά θέματα, όπως ποιος θα τα πηγαίνει και θα τα παίρνει από το σχολείο, τι ώρα κ.λ.π., ώστε να μη νιώθουν ανασφάλεια.

* Να τα ρωτήσετε για το τι μπορεί να τα φοβίζει ή να τα αγχώνει, τι νομίζουν τα ίδια ότι θα συναντήσουν (θυμηθείτε να δείχνετε απόλυτο σεβασμό στους φόβους τους) και να καταστρώσετε μαζί ένα «σχέδιο αντιμετώπισης» όσο το δυνατόν πιο αναλυτικό. Να τους θυμίσετε άλλες καταστάσεις που τα φόβιζαν και κατάφεραν να τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία.

* Να μιλήσετε στα παιδιά για τις δικές σας εμπειρίες από το σχολείο (θετικές και αρνητικές, και πώς ξεπεράσατε οι ίδιοι ανάλογες δυσκολίες).

* Να καταπολεμήσετε τους δικούς σας φόβους σχετικά με το πώς θα τα καταφέρει το παιδί και το δικό σας άγχος αποχωρισμού που μπορεί να κάνει το σχολείο, και γενικότερα τον «έξω κόσμο», να φαίνεται… βουνό!

* Αποδεσμεύστε τα: Αν δεν πρόκειται για την πρώτη χρονιά που το παιδί σας θα πάει στο σχολείο, φτάνοντας την πρώτη μέρα εκεί, αφήστε το στο προαύλιο και μην το συνοδεύσετε μέχρι μέσα. Μείνετε πίσω, παραμείνετε χαμογελαστοί και μετά από λίγο φύγετε. Από εκείνη την στιγμή και μέχρι την ώρα που θα σχολάσουν θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνα του.

Επιστροφή στα θρανία, χωρίς αρνητικά

Κάποιοι γονείς προσπαθούν να παρακινήσουν το παιδί τους χρησιμοποιώντας αρνητικά παραδείγματα. Λένε, για παράδειγμα, «πρόσεξε μην κάνεις τα λάθη που έκανα εγώ» ή «αν συνεχίσεις έτσι θα καταλήξεις να γίνεις … (οποιοδήποτε επάγγελμα ο γονιός θεωρεί κατακριτέο).»

Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να επικεντρωθείτε στα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων. Μιλήστε επίσης στο σχολικό σύμβουλο ή στους δασκάλους του παιδιού σας. Είναι σημαντικό να επιδιώξετε μια καλή σχέση μαζί τους. Μιλήστε τους για τους προβληματισμούς του παιδιού σας σχετικά με το σχολείο και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν.

Επιστροφή στα θρανία, μέρα… γιορτής!

Φροντίστε λοιπόν, να κάνετε την πρώτη μέρα του σχολείου να μοιάζει ιδιαίτερα ξεχωριστή: Σηκωθείτε νωρίς το πρωί, ετοιμάστε ένα υπέροχο πρωινό, βάλτε δυνατά μουσική και βγάλτε φωτογραφίες. Έτσι κάθε χρόνο η μέρα αυτή θα αποτελεί μία ιεροτελεστία που τα παιδιά δεν θα θέλουν να χάσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να καθιερώσετε το μεσημέρι της πρώτης μέρας να τρώτε όλοι μαζί έξω, σε ένα αγαπημένο σας εστιατόριο, για να συζητάτε τα νέα της σημαντικής αυτής ημέρας.

 

 

 

 

 

 

MadameLeFo