Διακοπές με πάντα χαρούμενα παιδιά…

Διακοπές με πάντα χαρούμενα παιδιά… Ακόμα κι αν είναι στο σπίτι! Ναι, οι μέρες ξεγνοιασιάς μόλις αρχίζουν, αλλά απομένουν λίγες μέρες μέχρι να βρεθείτε στις παραλίες. Προβληματίζεστε όμως, πώς θα γεμίσετε ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο των παιδιών σας, τώρα που δεν υπάρχει διάβασμα; Εμείς βρήκαμε κάποιες δημιουργικές ιδέες κι εσείς τις εφαρμόζετε! 

Οι διακοπές είναι η περίοδος που τα παιδιά κι εσείς είστε πιο χαλαροί και ευδιάθετοι και είναι ιδανική ευκαιρία να περάσετε μαζί τους ποιοτικό χρόνο. Θα πάτε στη θάλασσα, θα πάτε εκδρομή στο βουνό, αλλά τα παιδιά στις διακοπές χρειάζονται παιχνίδι και συνεχή απασχόληση. Βρείτε λοιπόν, δραστηριότητες που θα απολαμβάνετε παρέα, θα σας φέρουν πιο κοντά και θα ασχοληθούν με ενδιαφέροντα, που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή. Έτσι, θα καταφέρετε να τα διασκεδάσετε, ενώ θα μαθαίνουν νέα πράγματα χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Διακοπές & διασκέδαση

Οι ιδέες που σας προτείνουμε θα ενεργοποιήσουν τα παιδιά, για να μην πλήττουν στο σπίτι και θα τους προσφέρουν την χαρά της δημιουργίας. Απλά, χρειάζεστε είναι καλή οργάνωση και κέφι –το πρώτο το έχετε ήδη αν ετοιμάζετε projects στο γραφείο, το δεύτερο είναι αυτονόητο, αφού θέλετε τα παιδιά σας να είναι χαρούμενα.

Διακοπές & party

Το σχολείο και το summer school έκλεισαν, και τα παιδιά θέλουν να το γιορτάσουν. Διοχετεύστε λοιπόν, την χαρά τους σε ένα ξέφρενο πάρτι, και κάντε τα συνυπεύθυνα για την διοργάνωσή του. Έτσι θα ξαναδούν τους συμμαθητές και τους φίλους τους πριν ξαναδώσουν το πρώτο τους ραντεβού στην αυλή του σχολείου τον Σεπτέμβρη. Δεν θα χρειαστείτε πολλά: Ένα μεγάλο τραπέζι στον κήπο ή την βεράντα, κούτες με παιχνίδια και είδη ζωγραφικής και μερικές πιατέλες με νόστιμα σνακ. Τόσο τα παιδιά όσο και οι φίλοι τους θα σας λατρέψουν γι’ αυτό.

Η οργάνωση προέχει

Για μικρότερα παιδιά, γνωρίζετε ήδη τις κινήσεις-κλειδιά για να περάσετε όλοι καλά: Το συμμάζεμα του σπιτιού και η απόσυρση εύθραυστων ή επικίνδυνων διακοσμητικών, ηλεκτρονικών ή επίπλων είναι αυτονόητα. Στην προετοιμασία της γιορτινής ημέρας ζητήστε την γνώμη των παιδιών σας. Πηγαίνετε μαζί για τα απαραίτητα ψώνια και ρωτήστε τα για τα φαγητά, τα χρώματα, την μουσική και τα παιχνίδια που προτιμούν.

Ετοιμάστε ένα ασφαλές και διασκεδαστικό «σκηνικό» γύρω από το κεντρικό τραπέζι, όπου θα παίξουν τα παιδιά. Για να τα προσελκύσετε, τοποθετήστε στο κέντρο σνακ και γλυκίσματα, που θα φτιάξετε εσείς. Αγοράστε χαρούμενα πλαστικά πιάτα, πιρούνια και κυπελάκια, χαρτοπετσέτες και χάρτινο τραπεζομάντιλο.

Βάλτε ένα πακέτο με φύλλα ζωγραφικής και αμέτρητα χρώματα (μαρκαδόροι, ξυλομπογιές). Ένα καλό έναυσμα για να ξεκινήσει το παιχνίδι αρκεί να δώσετε στα παιδιά ένα «θέμα» για να ζωγραφίσουν, π.χ. αναμνήσεις από καλοκαιρινές διακοπές τους. Για να κάνετε την ζωγραφική τους δραστηριότητα πιο ενδιαφέρουσα, υποσχεθείτε τους μία έκπληξη όταν τελειώσουν όλοι – εμφανίστε τους ένα εντυπωσιακό παγωτό!

Για τα παιδάκια που δεν αγαπούν την ζωγραφική, στον ίδιο χώρο γύρω από το τραπέζι δημιουργείστε έναν μικρό παιδότοπο. Μοιράστε παιχνίδια με κατασκευές, puzzle και χειροτεχνίες. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά για να τα αποκτήσετε. Θα βρείτε πολλά στα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών, ενώ για τις χειροτεχνίες εμφανίστε διάφορα παλιά δικά σας αντικείμενα π.χ. κορδέλες, κουμπιά, υφάσματα, κουτιά, ό,τι περνάει από τον νου σας. Και για να γίνει πιο διασκεδαστικό το party θα «παίζει» συνέχεια η αγαπημένη τους μουσική.

Διακοπές & κηπουρική 

Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με το χώμα. Ευκαιρία λοιπόν να τους μάθετε να φυτεύουν καρπούς ή λουλούδια. Προγραμματίστε αυτή την δραστηριότητα για το επόμενο σαββατοκύριακο, ενώ θα έχετε φροντίσει μέσα στην εβδομάδα να προμηθευτείτε τα απαραίτητα: Χώμα, φτυαράκια, γάντια και καρπούς και λουλούδια.

Φυσικά, αν έχετε κήπο, φυτέψτε λουλούδια παρέα με τα παιδιά στο φρέσκο χώμα, δίπλα σε άλλα που υπάρχουν ήδη φυτεμένα. Και όταν τελειώσετε με την κηπουρική, παραγγείλετε μία πίτσα και απολαύστε την δίπλα στα νέα σας λουλούδια. Διαφορετικά, μαζέψτε τα στην κουζίνα και ετοιμάστε όλοι μαζί μία πίτσα.

Διακοπές & μαγειρική

Στις διακοπές είναι μια ευκαιρία να τους μάθετε να μαγειρεύουν! Ναι, τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν να μαγειρεύουν παρέα με τους γονείς τους. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ωστόσο, επειδή η κουζίνα συχνά δεν είναι αρκετά λειτουργική και τα εργαλεία που χρειάζονται για το μαγείρεμα είναι είτε μεγάλα είτε επικίνδυνα για τα χέρια τους.

Αν θέλετε να περάσετε μία ημέρα μαγειρεύοντας μαζί τους φροντίστε ώστε τα παιδιά -αν είναι αρκετά μικρά- να φτάνουν τις επιφάνειες πάνω όπου θα μαγειρεύετε αλλά και να έχουν κάποια βασικά εργαλεία σε παιδικό μέγεθος. Για να λύσετε το πρώτο πρόβλημα θα χρησιμοποιείτε ένα σκαμπό ή μία σκάλα, την οποία θα μεταφέρετε κάθε φορά δίπλα σας. Για το δεύτερο πρόβλημα, θα αγοράσετε κάποια μαγειρικά εργαλεία για παιδιά. Ένα μπολ, χτυπητήρι, πλάστη, ξύλινες κουτάλες και φορμάκια για παγωτά ή για μπισκότα. Για να βάλετε ακόμα περισσότερο τα παιδιά στο «κλίμα» της μαγειρικής, ντύστε τα κατάλληλα, φορώντας τους σκούφο του σεφ και ποδιά.

Τι θα φτιάξετε; Ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού μπορεί να βοηθήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Πολύ μικρά παιδιά (3-4 ετών) θα ανακατέψουν τα υλικά στο μπολ… Για παράδειγμα, τώρα μεσ’ το κατακαλόκαιρο μπορούν να σας βοηθήσουν φτιάχνοντας το μαχαλεπί της γιαγιάς… με τον πιο εύκολο τρόπο!

Θα ζυμώσουν ζύμη για πίτσα και μπισκότα ή θα πλάσουν κεφτεδάκια. Μεγαλύτερα παιδιά (5-7 ετών) μετρούν τα υλικά, κόβουν λαχανικά με ένα μη αιχμηρό μαχαίρι ή αναγνωρίζουν υλικά διαβάζοντας τα υλικά μιας συνταγής. Τα μεγαλύτερα αποδεικνύονται πραγματικά πολύτιμοι βοηθοί, αφού πλένουν λαχανικά, τα κόβουν, ή και φτιάχνουν ολόκληρες συνταγές.

 

 

 

 

MadameLeFo