Γλυκά κεράσια, στο χρώμα του έρωτα και του πάθους!

Λατρεμένα και με παραμυθένιο κατακόκκινο χρώμα, τα κεράσια, με την πλανεύτρα γεύση είναι προκλητικά… Θα τα απολαύσεις ολόφρεσκα, στις φρουτοσαλάτες, στα παγωτά, και τα cheese cakes… Δανείζουν όμως τη γεύση, το άρωμα, το χρώμα και πάνω απ’ όλα τα πολύτιμα συστατικά τους και σε προϊόντα ομορφιάς.

κεράσια

Πανέμορφα, δροσιστικά, λαχταριστά, μα πάνω απ’ όλα υγιεινά και πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Όλες οι ποικιλίες τους (πετροκέρασα, ασπροκέρασα, αγριοκέρασα) είναι πλούσια σε πολύτιμα συστατικά, καθώς περιέχουν αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό.

κεράσιαΈχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και καθαρτική δράση, ενώ οι ανθοκυανίνες, η ουσία που τους χαρίζει το χρώμα τους έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι ιδανικά να τα καταναλώνεις όταν κάνεις δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί τα σάκχαρα, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να σε παραφορτώνουν, με θερμίδες (1 κεράσι έχει 4 θερμίδες).

Αυτό το ξέρεις;

κεράσια

Βαθυκόκκινοι και χυμώδεις καρποί, τα κεράσια, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες, προέρχονται από μια μικρή πόλη της Μικράς Ασίας, την Κερασούντα, απ’ όπου πήραν και το όνομά τους. Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία και στη συνέχεια διαδόθηκαν και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

κεράσιαΤα κουκούτσια, χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο μπράντυ. Από τα μαύρα πικρά κεράσια απολαμβάνουμε το Kirsch, το Cherry Brandy, και διάφορα άλλα ποτά.

Πως επιλέγεις τα… καλύτερα

Όταν διαλέγεις κεράσια, εξετάζεις πρώτα απ’ όλα αν έχουν τα κοτσάνια τους, τα οποία πρέπει να είναι πράσινα και όχι ξεραμένα. Επίσης, τα φύλλα τους πρέπει να είναι πράσινα και φρέσκα.

κεράσιαΤα κεράσια πρέπει να έχουν χρώμα λαμπερό, να είναι σφριγηλά, στεγνά και να μην έχουν σχισίματα ή άλλες αλλοιώσεις στη σάρκα τους. Τα πιο σκουρόχρωμα κάθε ποικιλίας είναι τα πιο ώριμα, τα πιο γλυκά, αλλά και αυτά που θα χαλάσουν γρηγορότερα, γι’ αυτό θα πρέπει να τα απολαύσεις πρώτα.

κεράσιαΤips: Τα κεράσια διατηρούνται για λίγες ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου, όπου έχει περισσότερη υγρασία και τα βοηθά να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο χρόνο. Πριν τα απολαύσεις, πρέπει να τα βγάζεις λίγη ώρα πριν έξω για να ανακτήσουν τη γεύση και το άρωμά τους (που χάνεται στην ψύξη).

Ολόχρονη απόλαυση

Τρώγονται φρέσκα μόνο από τα τέλη Μαΐου μέχρι μέσα Ιουλίου, μια και αυτή την περίοδο βρίσκονται στα φόρτε τους. Μπορείς, όμως, να τα απολαμβάνεις ολόχρονα σε λαχταριστά γλυκά του κουταλιού, σε αρωματικά λικέρ ή σε κονσέρβες.

κεράσιαΤι εστί…βύσσινο;

Τα βύσσινα, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα κεράσια, συνήθως βγαίνουν στην αγορά τον Ιούλιο, είναι πολύ μικρότερα από τα κανονικά κεράσια και τα απολαμβάνουμε σε κομπόστες, μαρμελάδες, τάρτες και γλυκά του κουταλιού. Μπορείς ακόμη να φτιάξεις υπέροχο λικέρ ή σιρόπι για βυσσινάδες και γαρνίρισμα για τα παγωτά και τα cheesecakes.

Γλυκό κουταλιού κεράσι

Κερασάκια αγαπημένα. Το πιο αγαπημένο φρούτο της εποχής. Μπορώ να τρώω όλη μέρα κεράσια, τα λατρεύω. Σα φρούτο, σα γλυκό, σα μαρμελάδα. Ας τα φτιάξουμε γλυκό λοιπόν!

κεράσια

Τι θα χρειαστούμε: 1 κιλό κεράσια, 750 γρ. ζάχαρη, 1 φλυτζάνι νερό, χυμό μισού λεμονιού

Ας το φτιάξουμε: Διαλέγουμε σφιχτά, γερά κερασάκια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκούρα ή πετροκέρασα. Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Ξεκουκουτσιάζουμε τα κεράσια. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό να βράσει για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε και τα κεράσια και τα βράζουμε μόνο για 5 λεπτά. Ξαφρίζουμε κια προσέχουμε γιατί φουσκώνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε ένα 24ωρο. Την επόμενη μέρα, δένουμε το γλυκό, ξαφρίζουμε (προσοχή γιατί φουσκώνει) και στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι. Φυλάμε σε βάζα. Είναι από τα λίγα γλυκά που δεν τα βρίσκει η επόμενη χρονιά, γιατί όλοι στο σπίτι το λατρεύουν!Παντρεύεται τέλεια με γιαουρτάκι, παγωτό, τσιζκέικ κ.λ.π. Το σιροπάκι που θα μείνει το φυλάμε για πανακότα, cheesecake, παγωτό κλπ.

Tip: Φυσικά και θα είχα τιπ! Όταν ξεκουκουτσιάζεις τα κεράσια, πετάς τα κουκούτσια μέσα στο φλυτζάνι με το νερό που θα χρησιμοποιήσεις. Έτσι ό,τι ζουμάκι βγάλουν, δε θα πάει χαμένο!

Το εργαλείο για τα κουκούτσια είναι ένα φτηνό εργαλείο και μπορείς να το βρείς ακόμα και στις υπεραγορές. Αλλιώς, μια φουρκέτα είναι ιδανική. Καλή επιτυχία!

Γλυκά σαν… κεράσια! 

κεράσιαΕννοείται, οι κοσμετολόγοι δεν άφησαν απαρατήρητες τις θαυματουργές ιδιότητες των κερασιών. Γι’ αυτό άλλωστε, μετά από έρευνες και άπειρα τεστ, δανείστηκαν τα αντιοξειδωτικά τους, τα έλαιά τους, το άρωμά τους και το φίνο χρώμα τους σε αρκετά προϊόντα. Επομένως, μπορείς να τα εντάξεις στο “μενού” της περιποίησης της ομορφιάς σου. Και θα έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα περιβόλι, με ανθισμένες κερασιές.

Τέλος, να θυμάσαι ότι τα κεράσια θεωρούνται ο προστάτης του λαμπερού και αστραφτερού σου χαμόγελου. Πιο συγκεκριμένα ο χυμός κερασιού έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση, καταπολεμώντας απότελεσματικά την τερηδόνα.

 

Κι αν θέλεις να ξέρεις ακόμη πιο πολλά για τα κεράσια κάνε κλικ εδώ ⇓

Κεράσια: 10 οφέλη για την υγεία όλων μας

 

 

MadameLeFo