Γιατί στεγνώνει ο σολομός; Μάθετε πως να το αποφύγετε…

Επειδή δεν είναι λίγες οι φορές που σάς έτυχε όταν μαγειρεύετε σολομό να στεγνώσει, εμείς στη Madamelefo λέμε να ρίξουμε λίγο φως στο τοπίο και να σας εξηγήσουμε τους λόγους που αυτό το εύγευστο ψάρι όταν το ψήνετε στο σπίτι δεν γίνεται τόσο ζουμερό όσο όταν το απολαμβάνετε στο εστιατόριο.

Ακόμα και ο σολομός έχει τα μυστικά του! Καταρχήν, ο σολομός είναι ένα υγιεινό πιάτο που μπορούμε να φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα κάθε βδομάδα. Η αλήθεια είναι ότι όταν μαγειρεύετε σωστά είναι πολύ νόστιμος και τρυφερός. Συχνά όμως, ο σολομός μπορεί εύκολα να στεγνώσει και να σκληρύνει. Βέβαια, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και στους καλύτερους επαγγελματίες της μαγειρικής. Ο λόγος; Ρίξτε μια ματιά πιο κάτω, και θα βρείτε όλα του τα μυστικά και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο βαρυψημένος σολομός στεγνώνει

Είτε μαγειρεύετε το σολομό στο φούρνο, στο τηγάνι, στον ατμό ή στο γκριλ μπορεί εύκολα να βαρυψηθεί. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, αρκεί να σας πούμε ότι το λαχταριστό φιλέτο του μετατρέπεται από ζουμερό και μαλακό, σε ένα σκληρό και ξηρό κομμάτι, αν ψηθεί έστω και 1-2 λεπτά περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Μην ανησυχείτε όμως, στη @Madamelefo έχουμε τις λύσεις για να έχετε κάθε φορά στο πιάτο σας ένα ζουμερό, μαλακό και νόστιμο φιλέτο σολομού.

Οι 3 τρόποι για να αποφεύγετε το στεγνό σολομό 

Η επιτυχία αρχίζει από τη ψαραγορά ή την υπεραγορά.

Ο άγριος σολομός περιέχει λιγότερο λίπος από το σολομό της ιχθυοτροφείου, έτσι χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψησίματος. Αντίθετα, ο σολομός ιχθυοτροφείου περιέχει μέχρι και διπλάσιο λίπος από τον άγριο σολομό και γι’ αυτό παραμένει πιο ζουμερός κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κι έχει λιγότερες πιθανότητες να στεγνώσει.

Όποιο τύπο σολομού κι αν διαλέξετε, ο σωστός τρόπος για να καταλάβετε αν ψήθηκε είναι με το μάτι και την αφή, ενώ ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του φιλέτου. (Περισσότερα γι’ αυτό το σημείο θα βρείτε πιο κάτω).

Το αργό ψήσιμο είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να πετύχετε το σωστό αποτέλεσμα.

Βγάζουμε το σολομό από το ψυγείο -καμία ώρα πριν τον μαγειρέψουμε (για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου)- και τότε τον μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ή στο φούρνο (110°C μέχρι 120°C). Το αποτέλεσμα είναι ζουμερά φιλέτα κάθε φορά.

Για να βεβαιωθείτε αν είναι ψημένος, δείτε το χρώμα του (από σκούρο κοραλλί θα πρέπει να έχει γίνει πιο ανοιχτόχρωμο σε όλες του τις επιφάνειες, και λίγο πιο σκούρο στη μέση). Επίσης μπορείτε να μπήξετε ένα πιρούνι στο πιο χοντρό σημείο του φιλέτου. Αν το φιλέτο ανοίγει εύκολα σαν να ξεφλουδίζει, τότε είναι ψημένο.

Σας αρέσει η ξεροψημένη πέτσα;

Αν ξετρελαίνεστε για την ξεροψημένη πέτσα του σολομού, μην ανησυχείτε, υπάρχει λύση. Η πέτσα του ψαριού δημιουργεί ένα «φραγμό» (προστασία, δηλαδή) μεταξύ της φωτιάς και της σάρκας, προστατεύοντας το ψάρι για να μην βαρυψηθεί. Προσέξτε όμως, να μην το αφήσετε στη φωτιά περισσότερο απ’ όσο πρέπει, έστω και ένα λεπτό μπορεί να καταστρέψει το τελικό αποτέλεσμα. Είναι καλύτερα να το κατεβάσετε από τη φωτιά, αφού έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσει να ψήνεται όσο θα το αφήσετε να «ξεκουράζεται», μέχρι να το σερβίρετε.

Η άλμη λειτουργεί σαν «ασπίδα ασφαλείας»

Τέλος δοκιμάστε να βάλετε το σολομό σε άλμη πριν τον μαγειρέψετε. Αυτό βοηθά το ψάρι να συγκρατήσει την υγρασία του, προσθέτει γεύση και  έτσι αποφεύγετε και τα «άσπρα» (πρωτεΐνη που πήζει) υπολείμματα που βγάζει ο σολομός όταν ψήνεται.

Πως θα το κάνετε; Είναι πολύ απλό… Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι μέσα σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό και τοποθετήστε μέσα τα φιλέτα για 10 λεπτά πριν τα μαγειρέψετε ή από το προηγούμενο βράδυ. Βεβαιωθείτε πως η ποσότητα καλύπτει εντελώς τα φιλέτα.

Εάν όμως, είναι ήδη πολύ αργά, και έχετε στο πιάτο σας ένα στεγνό φιλέτο σολομού που ψήσατε στο φούρνο, υπάρχει τρόπος για να τον σώσετε! Θα τον «σπάσετε» σε μικρά κομματάκια και θα φτιάξετε μια πεντανόστιμη σούπα σολομού.

Φιλικές συνταγές

Για να είστε σίγουρες πως την επόμενη φορά ο σολομός που θα ψήσετε θα είναι τρυφερός και ζουμερός, ακολουθήστε τις συνταγές που μας εμπιστεύθηκαν δυο πολύ καλές φίλες και συνεργάτιδές μας.

Η πανεύκολη συνταγή για ψητό σολομό, της Άννας Κορτέση

Αυτή η γρήγορη και «διαιτητική» συνταγή με σολομό θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα του: «τι να φάω άραγε το βράδυ;». Γλυκό και συνάμα θρεπτικό, αυτό το πιάτο είναι έτοιμο μόνο σε 15-20 λεπτά.

Θερμίδες (Calοries): 440 Λίπος (Fat): 24.6 Υδατάνθρακες (Carbs): 21.7  Φυτικές ίνες (Fibre): 0.2 Πρωτεΐνες (Protein): 33.4

Υλικά

  • 150 γρ. φιλέτο σολομού, με ή χωρίς πέτσα,
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι,
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη,
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon, με σπόρους,
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού,
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού,
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο,
  • ¼ κουταλάκι αλεσμένο μαύρο πιπέρι,
  • ¼ κουταλάκι πάπρικα,
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόλιαντρο και ντοματίνια, για γαρνίρισμα.

Εκτέλεση

  1. Βάζω ένα φύλλο αντικολλητικής λαδόκολλα πάνω από ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και τα τυλίγω μαζί στις άκρες τους, έτσι ώστε να γίνουν ένα ενωμένο φύλλο.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζω το μέλι, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, το λάδι, την πάπρικα και το πιπέρι. Τα ανακατεύω για να ενοποιηθούν και τα αφήνω για 5-6 λεπτά, σε σιγανή φωτιά, μέχρι να δέσει το μίγμα.
  3. Βάζω τον σολομό στο αλουμινόχαρτο από την πλευρά που είναι η αντικολλητική λαδόκολλα με την πέτσα του (εάν έχει) προς τα κάτω. Ρίχνω από πάνω το μίγμα της σάλτσας που ετοίμασα από πριν, το πασπαλίζω με το ξύσμα λεμονιού, και κλείνω το ψάρι μέσα στο αλουμινόχαρτο, σαν σε πακέτο, προσέχοντας να μην χυθεί η σάλτσα.
  4. Το ψήνω για περίπου 5-10 λεπτά, αναλόγως από το πόσο χοντρό είναι το φιλέτο. Ανοίγω το αλουμινόχαρτο και το ψήνω για ακόμα 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να καραμελωθεί η πάνω πλευρά του σολομού.
  5. Γαρνίρω με κόλιαντρο και φρέσκα ντοματίνια, και σερβίρω με λαχανικά βραστά ή σχάρας, ή και όσπρια βραστά, σαν συνοδευτικό.

 

Η εύκολη μακαρονάδα με σολομό της Ευγενίας Ηροδότου-Αλεξάνδρου

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ

Αυτή η εύγευστη μακαρονάδα είναι αφιερωμένη σε όλες τις εργαζόμενες μαμάδες! Γιατί είναι το πιο απλό, εύκολο και σπιτικό φαγητό, που γίνεται σε χρόνο μηδέν!

Υλικά 

500 γραμ. σπαγγέτι ή πέννες,

1 φιλέτο σολομού,

1 κουταλιά ελαιόλαδο,

αλάτι, μαύρο πιπέρι,

80 ml βότκα,

100 γραμ. κρεμώδες τυρί  (τύπου Φιλαδέλφεια),

2 κουταλιές κουκουνάρι,

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Εκτέλεση

  1. Πρώτα βράζω σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά και όταν είναι έτοιμα τα σουρώνω.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζω το σολομό: Πλένω το φιλέτο του σολομού και το κόβω σε κυβάκια. Βάζω σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρω τα κυβάκια του ψαριού. Τα αλατοπιπερώνω και τα σβήνω με τη βότκα.
  3. Προσθέτω τα μακαρόνια, το κρεμώδες τυρί, το κουκουνάρι, το μαϊντανό, ανακατεύω καλά και σερβίρω αμέσως.

 

More info

Ψάρι, η τροφή της… χαράς!

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες υπάρχουν τρόφιμα που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι, γι’ αυτό και οι επιστήμονες τα ονομάζουν «τα τρόφιμα της… χαράς». Ανάμεσα σε άλλα,  τροφή της χαράς θεωρείται και το ψάρι. Ειδικά τα ψάρια που είναι πλούσια σε λιπαρά Ω3, βελτιώνουν τη διάθεση και επιδρούν θετικά στην ψυχική υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός, αποτελούν ιδανικές επιλογές εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε Ω3 λιπαρά, ενώ και οι χορτοφάγοι θα βρουν παρόμοια ευεργετικά συστατικά στους σπόρους κολοκύθας, στην κράμβη και στο λάδι από λινάρι. Καταναλώνοντας λοιπόν αυτές τις τροφές, θα έχουμε καλύτερη ψυχική υγεία και διάθεση.

Άλλη μια επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει πως τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η τσιπούρα, το λαβράκι, οι σαρδέλες, ο φρέσκος τόνος, τα οστρακοειδή, τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και τα αυγά που παράγονται από πουλερικά των οποίων η διατροφή περιέχει ω-3 λιπαρά, είναι  απαραίτητα για το μυαλό, το νευρικό σύστημα και για την παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Και γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοί μας ενάντια στο στρες.

Η Άννα Κορτέση είναι Registered Dietitian, Clinical Nutritionist,
Personal Nutrition Coach. Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε την στο facebook Anna Cortesi – The Balanced Life και στην ιστοσελίδα της  www.annacortesi.com

Η Ευγενία Ηροδότου/Αλεξάνδρου είναι ιδιοκτήτρια του EcoHomeStore (στην οδό Κυπράνορος 36, στη Λευκωσία, τηλ. 22380707) και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.ecohome-store.com/

 

Μάθετε περισσότερα για όσα έχουν σχέση με τη διατροφή κάνοντας κλικ πιο κάτω 

Γευστικές απολαύσεις προς… αποφυγήν!

 

 

MadameLeFo