Βάψε τα αυγά του Πάσχα με χρώματα από τη φύση

Αν δεν το έκανες ήδη, φέτος βάψε τα αυγά του Πάσχα με χρώματα από τη φύση… Ναι, είναι σήμα κατατεθέν της Λαμπρής… Τα κόκκινα αυγά δίνουν χρώμα στο τραπέζι μας. Το τσούγκρισμα τους δίνει τον τόνο της γιορτής και αποτελεί την αφετηρία για το αναστάσιμο δείπνο και το χαρμόσυνο πασχαλινό φαγοπότι. Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε παραδοσιακά τα κόκκινα αυγά, αλλά φέτος επιλέγουμε πιο φυσικούς τρόπους για να έχουμε περισσότερη ασφάλεια στην κατανάλωσή τους.

 

Η κουζίνα είναι γεμάτη φυτικές βαφές. Κάποιες είναι κρυμμένες στις φλούδες των κρεμμυδιών, ενώ άλλες στα παντζάρια, στο κόκκινο λάχανο και στο μπαχαρικό κουρκουμά. Αν φέτος το Πάσχα αποφασίσετε να βουτήξετε τα αυγά σας σε φυτικές βαφές που θα φτιάξετε μόνοι σας, η διαδικασία θα σας φανεί σαν ένα χαλαρωτικό παιχνίδι-πρόκληση της φαντασίας, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι αναμφισβήτητα όμορφο και γεμάτο εκπλήξεις.

Η τέχνη της φύσης

Με φυτικές βαφές μπορούμε να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά με τον πιο φυσικό τρόπο. Επειδή όμως η φύση είναι απρόβλεπτη, το βάψιμο των αυγών με φυτικές βαφές δεν είναι επιστήμη, αλλά τέχνη. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε απόλυτα το αποτέλεσμα! Η διαδικασία, όμως, είναι οπωσδήποτε διασκεδαστική. Φέτος, επιλέξτε να βάψετε κάπως διαφορετικά τα αυγά του Πάσχα.

Με φυσικές μεθόδους, που όμως ήταν πολύ διαδεδομένες τα παλιότερα χρόνια. Άλλωστε, και η μητέρα σας, αλλά και η γιαγιά σας έτσι έβαφαν τα αυγά του Πάσχα. Για τη βαφή των αυγών σας λοιπόν, χρησιμοποιήστε … λαχανικά ή και μπαχαρικά, και θα φτιάξετε τα πιο παιχνιδιάρικα, οικολογικά και προπαντός υγιεινά αυγά!

Big story

Το βάψιμο των αυγών αποτελεί πολύ παλιό και παγκόσμιο έθιμο για τον χριστιανικό κόσμο, κατά το Πάσχα. Το κόκκινο χρώμα τους, που είναι το πιο διαδεδομένο, συμβολίζει την ανανέωση της ζωής. Οι ερμηνείες βέβαια που δίνονται είναι ποικίλες. Πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν και άλλα χρώματα, κίτρινα, μπλε, ροζ ή τα άφηναν άσπρα αν είχαν πένθος. Το αυγό το Πάσχα, είχε πάντα την έννοια του δώρου. Δώρο από τον μεγάλο στον μικρό, ή των πλουσίων στους φτωχούς και αργότερα το έδιναν οι μαθητές στον δάσκαλο, κ.λ.π.

Πάντως, αν θα βάψετε σήμερα τα αυγά σας, να θυμάστε ότι υπάρχουν δύο τρόποι: με ζεστό χρώμα ή με κρύο. Όποιο κι αν επιλέξετε, χρησιμοποιείτε πάντα ξίδι, επειδή σταθεροποιεί και κάνει βαθύτερο το χρώμα. Επίσης, αν έχετε μικρά παιδιά, ο καλύτερος τρόπος για να τα απασχολήσετε δημιουργικά είναι να τα αφήσετε να ζωγραφίσουν τα αυγά. Αγοράστε μη τοξικά χρώματα, από τα καταστήματα παιγνιδιών, και ξυπνήστε τον καλλιτέχνη που κρύβουν μέσα τους.

Οι κλασικοί τρόποι

Ζεστός: Αυτός ο τρόπος δίνει εντονότερα χρώματα. Βράζουμε τα αυγά σε τόσο διάλυμα χρώματος ώστε να καλύπτονται τελείως και όταν αρχίσουν να παίρνουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-30 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες για το κάθε χρώμα. Μπορούμε να βράσουμε τα αυγά μαζί με το υλικό που θα δώσει χρώμα, π,χ. παντζάρια ή κρεμμύδια. Έτσι όμως τα αυγά θα έχουν κηλίδες και πιτσιλιές. Για ομοιογενές χρώμα, βράζουμε πρώτα τα υλικά του χρώματος, σουρώνουμε, και στο καθαρό διάλυμα προσθέτουμε ξίδι και τα αυγά.

Κρύος: Δίνει πιο ανοιχτά χρώματα. Μουλιάζουμε τα αυγά, που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, στο σουρωμένο διάλυμα, που κι αυτό βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και θα καλύπτει τελείως τα αυγά. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να μείνουν τα αυγά στο διάλυμα ποικίλλει ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βαφή, αλλά και την πυκνότητα ή την απόχρωση του χρώματος που επιθυμούμε.

Επιλέξτε οικολογικά χρώματα

Οι συνταγές των χρωμάτων που σας προτείνουμε είναι για 8-10 αυγά.

Βαθύ κόκκινο: Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Σουρώνουμε και μέσα στο διάλυμα τοποθετούμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αν βγάλουμε τα αυγά νωρίς, θα έχουν ροζ χρώμα, λίγο αργότερο κόκκινο και, τέλος, πολύ βαθύ κόκκινο.

Ροζ: Βάζουμε τα βρασμένα αυγά σε διάλυμα παντζαριού, σε θερμοκρασία δωματίου (ψυχρός τρόπος), για μισή ώρα περίπου.

 

Ανοιχτό πορτοκαλί: Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα, βράζουμε τα αυγά για μισή ώρα περίπου σε έτοιμο διάλυμα κρεμμυδιού που έχουμε φτιάξει ρίχνοντας τις ξερές φλούδες 4-5 κρεμμυδιών, 2 κουταλιές ξίδι, το ανάλογο νερό και τα αυγά σε θερμο­κρασία δωματίου.

Βαθύ κίτρινο: Ρίχνουμε 5 κουταλιές κιτρινόριζα (κουρκουμάς ή turmeric), 2 κουταλιές ξύδι και νερό, έτσι ώστε να καλύπτονται τα αυγά. Βράζουμε για 30 λεπτά τα υλικά του διαλύματος και μετά το σουρώνουμε σε γάζα. Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα στο χρώμα τα αυγά και προσθέτουμε 1 κουταλιά ξύδι ακόμα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Ιδέες και τεχνικές για τη διακόσμηση

Με φλούδες κρεμμυδιών: Τρίβουμε και καθαρίζουμε τα άβραστα αυγά με ξίδι και στη συνέχεια τα τυλίγουμε σε φλούδες κρεμμυδιού, τις οποίες δένουμε με ένα σπάγκο γύρω από το αυγό. Βράζουμε τα αυγό σε νερό για 20 λεπτά περίπου και μετά απομακρύνουμε τις φλούδες κρεμμυδιού. Αυτή η τεχνική δημιουργεί ενδιαφέρουσες γραμμές και χρωματικές αποχρώσεις στο κέλυφος.

αυγά

Ο κλασικός τρόπος διακόσμησης με φύλλα και καλσόν

Με στένσιλ, λουλούδια ή φύλλα: Με αυτοκόλλητα στένσιλ θα κάνουμε στα γρήγορα σχέδια στα αυγά. Κολλάμε το σχέδιο (πεταλούδα, λουλούδι κλπ.) σε βρασμένο λευκό αυγό, το βάζουμε μέσα σε ένα κομμάτι διάφανο καλσόν, το σφίγγουμε στις άκρες για να μη φύγει το αυτοκόλλητο και το βουτάμε στο διάλυμα χρώματος σε θερμοκρασία δωματίου (προτιμάμε στο παντζάρι, που είναι το εντονότερο). Το αφήνουμε για μερικά λεπτά. Με ένα κουτάλι, βλέπουμε αν έπιασε το χρώμα. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το αυγό και ξεκολλάμε το στένσιλ. Αυτό που μένει λευκό στο κέλυφος είναι το τμήμα κάτω από το αυτοκόλλητο. Το ίδιο ακριβώς  αποτέλεσμα θα πετύχουμε αν χρησιμοποιήσουμε μικρά φυλλαράκια, πέταλα κ.λ.π. Όταν απομακρύνουμε το φύλλο, θα μείνει το αποτύπωμα του πάνω στο αυγό.αυγά

Τα μυστικά της καλής νοικοκυράς

  • Καταλληλότερα αυγά για βάψιμο με φυσικές μπογιές είναι τα άσπρα. Τα χρώματα θα δείχνουν εντονότερα.
  • Επειδή έχετε να κάνετε με φυτικές βαφές, μη νομίζετε πως δεν λερώνουν! Ιδίως τα παντζάρια βάφουν το ίδιο ή και περισσότερο από οποιαδήποτε βαφή αυγών της αγοράς. Φορέστε πλαστικά γάντια λοιπόν και καλύψτε το τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας.
  • Πριν κάνετε οτιδήποτε με τα αυγά, πλύνετε τα καλά, για να απομακρύνετε λιπαρές ουσίες στο τσόφλι, που θα εμποδίσουν το χρώμα να σταθεροποιηθεί.

αυγά

 

  • Για να μη σπάσουν τα αυγά σας κατά τη διαδικασία της βαφής, μόλις πάρουν βράση, χαμηλώσετε τη φωτιά.
  • Πειραματιστείτε αναμειγνύοντας τα χρώματα σε μικρό μπολ και βάζοντας ένα αυγό, ώστε να δείτε τι απόχρωση θα πάρει. Τα φυσικά χρώματα είναι γεμάτα εκπλήξεις.
  • Όταν τελειώσετε με το βάψιμο, βάλτε λάδι σε απορροφητικό χαρτί και γυαλίστε τα αυγά.

Καλή επιτυχία στα χρώματα αλλά και στην μάχη του τσουγκρίσματος!

αυγά

 

 

 

 

 

 

 

 

MadameLeFo