Αλκυονίδες, 20 χρόνια προσφοράς

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Αλκυονίδες γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια προσφοράς, και όλες οι εθελόντριες είναι περήφανες γιατί όλα αυτά τα χρόνια δούλεψαν και θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν σκληρά με αγάπη και αφοσίωση  για να προσφέρουν τη βοήθειά τους στον συνάνθρωπο μας που χρειάζεται τη στήριξη μας.

Οι στόχοι των Αλκυονίδων είναι, όπως ήδη ίσως γνωρίζετε, ποικιλόμορφοι και για καλύτερη ενημέρωση σας, σας αναφέρουμε ένα μικρό κομμάτι από την ιστορία τους.

Αλκυονίδες, 20 χρόνια προσφοράς

Το όνομα τους το πήρανε από τις Αλκυονίδες μέρες, εκείνες τις ηλιόλουστες και ζεστές μέρες του Γενάρη, που οι θεοί έδωσαν στις Αλκυόνες για να μπορούν να κλωσήσουν τα αυγά τους. Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Αλκυονίδες ιδρύθηκε το 1998 και στελεχώνεται αποκλειστικά από εθελοντές και εθελόντριες  με ελάχιστα διοικητικά έξοδα.

Αφορμή για την ίδρυση των Αλκυονίδων υπήρξε η περίπτωση της μικρής Στεφανίας που γεννήθηκε με σοβαρή καρδιοπάθεια και χρειαζόταν αλλεπάλληλες επεμβάσεις. Ένα απογευματινό τσάι για να μαζευτούν τα απαραίτητα χρήματα ήταν αρκετό για να δώσει το έναυσμα να πάρει σάρκα και οστά το Φιλανθρωπικό Σωματείο Αλκυονίδες.

Από τότε μέχρι σήμερα η “οικογένεια” των Αλκυονίδων μεγάλωσε και επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λονδίνο, στο Reading και το Birmingham. Με την προσφορά τους οι Αλκυονίδες θέλουν να μεταφέρουν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, ότι ακόμα και στη “βαρυχειμωνιά” της ζωής θα βρίσκονται εκεί για να δίνουν δύναμη και θάρρος, ώστε, αισιόδοξοι πια, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, να περιμένουμε την “καλοκαιρία” και τον ερχομό της “Άνοιξης”.

Η αποστολή των Αλκυονίδων

Ως γνήσιες Αλκυονίδες, αποστολή τους είναι να προσφέρουν μια αχτίδα ζεστασιάς στα ποικιλόμορφα προβλήματα που ταλανίζουν τους συνανθρώπους μας, άλλοτε συνεισφέροντας στα ιατρικά τους έξοδα, κι άλλοτε στις καθημερινές τους ανάγκες (τρόφιμα, λογαριασμοί, έξοδα εκπαίδευσης). Τα έσοδά τους προέρχονται, κυρίως, από εκδηλώσεις που πραγματοποιούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, από πωλήσεις κοσμημάτων και άλλων χειροποίητων ειδών και από εισφορές από άτομα και εταιρείες με κοινωνική συνείδηση.

Οι κύριες κατηγορίες στις οποίες προσφέρουν οικονομική βοήθεια είναι οι εξής:

  • Μετάβαση και θεραπεία στο εξωτερικό (κυρίως παιδιών)
  • Στήριξη άπορων ατόμων και οικογενειών με κουπόνια τροφίμων και άλλα απαραίτητα βιοποριστικά έξοδα
  • Βοήθεια άπορων φοιτητών για συμπλήρωση των σπουδών τους
  • Αποθήκη/Παντοπωλείο  Αλληλεγγύης
  • Φωλιά Ηνωμένου Βασιλείου

Η “Φωλιά” στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μια ακόμη σημαντική στιγμή των Αλκυονίδων υπήρξε και η δημιουργία στο κεντρικό Λονδίνο τον Μάρτιο του 2010 (μαζί με το Σωματείο Alkionides UK.) ενός χώρου φιλοξενίας, η «Φωλιά» μας, όπου φιλοξενούνται δωρεάν άτομα χαμηλόμισθα για όσον καιρό το απαιτεί η θεραπεία τους.

Νοικιάζουν δωμάτια σε διαμέρισμα στην περιοχή Kensington, παρέχοντας μ’ αυτό τον τρόπο πλήρως εξοπλισμένη στέγαση σ’ αυτές τις οικογένειες. Οι πρώτοι επισκέπτες της “Φωλιάς” τον Μάρτιο 2010 ήταν οι οικογένειες δύο εξάχρονων κοριτσιών, της Μαρίας, η οποία έκανε θεραπεία για μια σπάνια μορφή καρκίνου και της Στέλλας, η οποία είχε υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική στο Harley Street για μια εκ γενετής παραμόρφωση στο πρόσωπό της. Στα δωμάτια της “Φωλιάς” παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στα κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια και στο διαδίκτυο, ενώ φίλοι του Σωματείου Αλκυονίδων Ηνωμένου Βασιλείου επισκέπτονται τους φιλοξενούμενους ασθενείς με δώρα κι οποιαδήποτε άλλη βοήθεια θα απαλύνει τον πόνο τους. Και τα νούμερα λένε πολλά: Από τον Μάρτιο 2010 η “Φωλιά” φιλοξένησε περισσότερες από 150 οικογένειες.

Ευελπιστώντας ότι μελλοντικά θα εξασφαλίσουν περισσότερους χορηγούς, οι οποίοι θα τους παρέχουν τη δυνατότητα να εξακολουθήσουν να προσφέρουν αυτή την τόσο αναγκαία διευκόλυνση. Πάντως, από το 2016 η “Φωλιά” χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από τις Αλκυονίδες Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό το ξέρατε; 

Το Σωματείο Αλκυονίδες από τα μέσα του 2012 μέχρι και το τέλος Απριλίου 2015 λειτούργησε την Αποθήκη Αλληλεγγύης στο Δάλι, όπου στους μεγάλους χώρους της ετοιμάζονταν και προσφέρονταν «κιβώτια αγάπης» με βασικά είδη διατροφής και είδη προσωπικής υγιεινής τα οποία χρειάζεται μια οικογένεια. Εκεί, επίσης, συλλέγονταν και προσφέρονταν ρουχισμός, έπιπλα, παιδικά παιγνίδια κ. α.

Από τον Μάιο 2015 μέχρι τον Ιούλιο 2016, η Αποθήκη Αλληλεγγύης μετατράπηκε και λειτούργησε ως Παντοπωλείο Αλληλεγγύης για βρέφη και παιδιά, με την δημιουργία πρατηρίου από το οποίο έπαιρναν βρεφικό γάλα, τροφές και πανιά, καθώς και ρουχισμό και παιδικά έπιπλα όσοι ήταν δικαιούχοι.

Ο ετήσιος λαχνός

Τα διοικητικά έξοδα του Φιλανθρωπικού Σωματείου Αλκυονίδες είναι ανύπαρκτα και τα μόνα έξοδα που έχουν ως Σωματείο είναι για να καλυφθούν τυχόν έξοδα για τη διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης.

Μετά από όλα αυτά, θα πρέπει να σας αναφέρουμε ότι φέτος η έκδοση του ετήσιου λαχνού του Φιλανθρωπικού Σωματείου Αλκυονίδες με δώρο ένα Nissan Micra αξίας €11,900 είναι ένα σημαντικό γεγονός. Η τιμή του λαχνού είναι €2 και όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για ανακούφιση συνανθρώπων μας που έχουν άμεση οικονομική ανάγκη, στην Κύπρο. Γι’ αυτό, εάν θέλετε, μπορείτε να προμηθευτείτε λαχνούς καλώντας τους αριθμούς 22-361295 ή 99-678970. Λαχνούς θα πωλούν και όλες οι εθελόντριες φίλες Αλκυονίδες και σύντομα θα αναρτηθούν και σημεία πώλησης των λαχνών.  Η κλήρωση θα γίνει στις 13/12/2018.

More info

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ

Τ.Θ. 21012, 1500 Λευκωσία, Κύπρος

Email: info@alkionides.org.cy

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα

www.Alkionides.org.cy

MadameLeFo