Αθώοι, vegan πειρασμοί, με υπέροχη γεύση για υγεία

Μπορεί ένα βρέφος που έρχεται στη ζωή σου να αποτρέψει τη συνειδητή απόφασή σου να τρέφεσαι χορτοφαγικά; Πολλοί και πολλές θα έλεγαν ναι, όμως, η Αριάδνη Χαραλαμπίδου-Αδαμίδου αποδεικνύει πως όλα είναι εφικτά, όταν είσαι πιστός στις αποφάσεις σου. Μάλιστα, τα λαχταριστά επιδόρπια που φτιάχνει για τα candy tables των φίλων και των συνεργατών της, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές και το πάθος της για τον βιγκανισμό.

Μάγκο αποξηραμένο με σοκολάτα, βασιλικοί χουρμάδες γεμιστοί καλυμένοι με σοκολάτα, κέικ αμυγδάλου με σοκολάτα και φρέσκα φρούτα, cup cakes με επικάλυψη από φράουλες και ηλιόσπορους, μπισκοτάκια αμυγδάλου, αλλά και σπιτική λεμονάδα με φράουλες, ή με goji berries… Όλα φαίνονται τόσο ελκυστικά… Δεν είναι όμως, μόνον χάρμα οφθαλμών! Βέβαια, εκτός του ότι τρώμε και με την όραση, σήμερα, όλες οι επιλογές που σας παρουσιάζουμε  είναι όλες πεντανόστιμες και vegan, και  homemade, και για το καλό της υγείας μας.  Εμείς συναντήσαμε τη δημιουργό τους, την Αριάδνη Χαραλαμπίδου-Αδαμίδου στην αυλή της, όσο ετοίμαζε τα υγιεινά καλούδια της, τα “Innocent Temptations”, όπως τα αποκαλεί πια, και τα απολαμβάνει ακόμα και ο πιτσιρίκος της!

Για να σας την συστήσουμε, αρκεί να σας αναφέρουμε ότι η Αριάδνη, έχει βάλει τον βιγκανισμό στη ζωή της τα δύο τελευταία χρόνια, και παρόλο που στο μεταξύ έμεινε έγκυος, δεν άλλαξε τις διατροφικές της συνήθειες… «Αποφάσισα συνειδητά να γίνω vegan, αρχικά για λόγους υγείας, στη συνέχεια όμως, και για ηθικούς λόγους», μας εξηγεί.

Συνειδητή, οικογενειακή επιλογή

Την ρωτώ αν θυμάται την ημέρα που είπε τέρμα σε οτιδήποτε έχει σχέση με τα ζωϊκά τρόφιμα και μου απαντά χαμογελώντας: «Τότε έμενα στην Αθήνα, με μια vegetarian φίλη, την Ελιάνα, η οποία για μερικούς μήνες, με τις καθημερινές της επιλογές μας έδινε το καλό παράδειγμα… Έπειτα, μια άλλη φίλη, η Εύη, vegan κι αυτή, είχε γεννέθλια και όταν μας κάλεσε στο πάρτι της, διαπίστωσα το πόσες επιλογές είχε το full vegan μπουφέ της. Ξετρελάθηκα, και αμέσως θέλησα να μάθω περισσότερα για τον vegan τρόπο ζωής και γιατί κάποιος να τον ακολουθήσει. Την επομένη, παρακολούθησα κάποια βίντεο που μου πρότειναν και τότε πήρα την απόφαση ότι δεν θέλω να προσθέτω τοξίνες στο σώμα μου με οτιδήποτε ζωϊκό. Από την άλλη, συνειδητοποίησα πόση βιαιότητα υπάρχει για να καταλήξει ένα κομμάτι κρέας ή τυρί κ.α. στο πιάτο μας, και την οποία δεν αναγνωρίζουμε…», λέει και συνεχίζω να την πυρπολώ με ερωτήσεις.

Η vegan διατροφή είναι φιλοσοφία ή επιλογή; «Προσωπικά, θεωρώ ότι η vegan επιλογή είναι φιλοσοφία ζωής. Κάθε πράξη μας μπορεί να προσφέρει βία και αγάπη. Επιλέγοντας ένα healthy vegan lifestyle επιλέγεις να προωθήσεις την αγάπη, ξεκινώντας από το ίδιο σου το σώμα και από τον εαυτό σου. Η όλη προσέγγιση μου μπορεί να φαίνεται λιγάκι εγωιστική… Βέβαια, βρίσκομαι στο χώρο της προσωπικής ανάπτυξης για αρκετά χρόνια και έτσι όταν έμαθα τι εστί vegan θεώρησα απαράδεκτο από μέρους μου να μελετώ τόσο πολύ το μυαλό και να αναπτύσσομαι, ενώ ταυτόχρονα να προσφέρω στο σώμα μου νεκρά ζώα και ζωϊκά προϊόντα, γεμάτα τοξίνες. Έτσι vegan για μένα σημαίνει σεβασμός προς τον εαυτό σου πρώτα και έπειτα προς τα ζώα κ.λ.π.», εξηγεί η Αριάδνη.

Και ως παραδοσιακή δημοσιογράφος την ρωτώ και πιο προσωπικά “στοιχεία”… Ο σύζυγός σου ακολουθεί την απόφασή σου ή είναι παραδοσιακός κύπριος που προτιμά τη σούβλα και τα σουβλάκια του, αντί τις vegan σπεσιαλιτέ σου; «Ο σύζυγος μου ακολουθεί την διατροφή μου, άλλωστε, μαζί ξεκινήσαμε την πορεία αυτή, παρόλο που στην αρχή ήταν λίγο πιο χαλαρός όταν ξεκίνησε ως vegetarian, στη συνέχεια όμως, έγινε vegan. Θεωρώ ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ένα ζευγάρι να ακολουθεί ίδια ή έστω παρόμοια διατροφή και για πρακτικούς, αλλά και για ιδεολογικούς λόγους».

Η Αριάδνη όμως, έχει κι ένα αγοράκι 15μηνών. Και παρόλο που πίστευα, ότι ο μικρός δεν θα ακολουθούσε την πορεία των γονιών του, διαψεύστηκα. «Εννοείται, είναι vegan και ο μικρός μας», μου λέει. «Θεωρώ είναι πολύ πιο εύκολο να μεγαλώνεις από τόσο νωρίς με τη vegan ιδεολογία, παρά να γίνεσαι χορτοφάγος στην ενήλικη ζωή σου. Ο μικρούλης μου τρώει τα πάντα! Από κρέπες που του φτιάχνω εγώ, μέχρι τα cookies μου, τα cup cakes μου, τα πάντα!».

Και ασφαλώς, διερωτήθηκα εάν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, διατήρησε τις vegan διατροφικές της συνήθειες… Δεν ένιωσε ότι στερούσε κάτι από την ανάπτυξη του εμβρύου της; Η Αριάδνη όμως, είναι αφοπλιστική… Μου εξομολογείται πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είχε γενικά πάρα πολύ ενέργεια. «Προσπαθούσα καθημερινά να έχω ένα πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά διαιτολόγιο. Και φυσικά, δεν φοβήθηκα καθόλου, επειδή συνεχώς μελετούσα και ήμουν πολύ σίγουρη για την απόφαση μου».

Τώρα και vegan candy tables

Εκτός από την προσωπική της επιλογή όμως, τώρα η Αριάδνη κάνει το επόμενο βήμα της, για να μάθουν οι φίλες και οι γνωστές της πόσες πολλές επιλογές υπάρχουν σε επιδόρπια, που δεν περιέχουν ούτε γάλα, ούτε αυγά, ούτε οποιοδήποτε άλλο συμβατικό ζωϊκό υλικό.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να φτιάχνεις τα δικά σου Candy tables; «Είμαι γλυκαντζού γενικά, πάντοτε ήμουν και θα είμαι. Μπαίνοντας σε αυτό τον τρόπο ζωής ανακαλύπτω συνεχώς πόσες υπέροχες συνταγές υπάρχουν και ταυτόχρονα πόσες περιορισμένες είναι οι vegan επιλογές στην κυπριακή αγορά, ειδικά στα επιδόρπια. Μάλιστα, διαπίστωσα πως ό,τι υπάρχει τα περισσότερα είναι φτιαγμένα με άσπρο αλεύρι και ζάχαρη (vegan μεν, τόσο ανθυγιεινά δε). Φτιάχνοντας γλυκά για την οικογένεια και φίλους, αρκετοί ήταν αυτοί (πρώτος και καλύτερος ο σύζυγος μου) που μου έδωσαν την ιδέα να τα προσφέρω και σε άλλους ανθρώπους με κάποιο τρόπο και έτσι ξεκίνησε η ιδέα του brand μου.

Tα Innocent temptations

Πως λέγεται το brand name σου και ποια είναι η φιλοσοφία του; Τα ονόμασα Innocent Temptations (Αθώοι πειρασμοί), άλλωστε, τα γλυκά κάνουν τη ζωή μας πιο γλυκιά, αρκεί να μας προσφέρουν υπέροχη γεύση και υγεία ταυτόχρονα. Κάθε γλυκάκι που φτιάχνω θέλω να είναι τόσο αθώο, ώστε να μπορεί να το δοκιμάσει κι ένα βρέφος!

Όλη η διαδικασία της προετοιμασίας τους όμως, στοιχίζει περισσότερο από τις συμβατικές συνταγές. Εννοείται ότι στοιχίζει πολύ περισσότερο απ’ τις συνηθισμένες συνταγές, αφού μερικά απ’ τα κύρια υλικά μου είναι οι ξηροί καρποί, οι βασιλικοί χουρμάδες, οργανικό ωμό κακάο, λάδι καρύδας κ.τ.λ. Η υγεία μας όμως, είναι επένδυση και όχι έξοδο…  Υπάρχει μια φράση που λέει μπορείς να επενδύσεις τώρα στην υγεία σου, ή να πληρώσεις αργότερα το γιατρό για την υγεία σου… Όπως και να ‘χει θα πληρώσεις τώρα ή αργότερα ?

Υγιεινά ναι, αλλά όχι χωρίς θερμίδες; Τι σημαίνει αυτό; Και πως το αντιλαμβάνεται ο κόσμος που σε προτιμά; Πρέπει να το διευκρινίζεις; Αυτό είναι μια αλήθεια, υγιεινά γλυκά, αλλά με καλές θερμίδες. Όλα τα συστατικά των δημιουργιών μου έχουν καλό λίπος, το οποίο μεταβολίζεται από τον οργανισμό μας. Μια χορτοφαγική υγιεινή διατροφή μπορεί και πρέπει να είναι πλούσια σε θερμίδες, παρόλα αυτά δεν κερδίζεις περιττό βάρος! Άρα, τα απολαμβάνεις χωρίς τύψεις…

Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές που πιστεύεις πως θα μπορούσε να είναι «αποδεκτές» από το ευρύτερο κοινό; Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές ανάλογα με τα γούστα και τις γεύσεις του καθενός. Ό,τι γλυκό σκεφτείς μπορώ να στο φτιάξω στην πιο υγιεινή και χορτοφαγική έκδοση του. Το σημαντικό είναι να μάθεις τις πρώτες ύλες και να μπορείς να αντικαταστήσεις κάθε συμβατικό υλικό με το ανάλογο υγιεινό και χορτοφαγικό του. Στη συνέχεια φτιάχνεις ότι θέλεις!

Υπήρξε κάποιος «σκληρός» κριτής για να νιώσεις την ασφάλεια πως «οk αυτό θα αρέσει»;  Εννοείται οι δίδυμες βαφτιστικές μου! Μαζί φτιάξαμε μια υπέροχη πραλίνα φουντουκιού, ώστε να είναι αρκετά γλυκιά, για να προσαρμόζεται στο γούστο τους! Έπειτα είναι και ο σύζυγος μου, ο οποίος μου λέει πάντα την ωμή αλήθεια για τις συνταγές μου.

Σχεδιάζεις να επεκταθείς και σε παιδικά πάρτυ, βαφτίσεις, γάμους κ.α. εκδηλώσεις;  Ναι, αυτός είναι ένας απ τους στόχους μου. Είναι σημαντικό να μάθει κάθε γονιός ότι υπάρχουν αμέτρητες υγιεινές επιλογές να προσφέρουμε στα παιδιά μας, τόσο σε γλυκά όσο και σε φαγητά, τα οποία θα επηρεάζουν την συμπεριφορά και την ανάπτυξη των παιδιών τους μόνο θετικά! Έτσι τι πιο ωραίο να χαρίσεις στα γενέθλια ή στη βάφτιση ή σε οποιοδήποτε άλλο χαρμόσυνο γεγονός ένα candy table γεμάτο υγιεινές και vegan λιχουδιές;

 Και μια πεντανόστιμη συνταγή

Μπορείς να μας δώσεις μια συνταγή που πιστεύεις πως γίνεται εύκολα, αλλά και πως θα αρέσει σε όλους στο σπίτι; Ασφαλώς… Η πραλίνα φουντουκιού, που φτιάχνεται πανεύκολα.

Υλικά: Για να φτιάξετε την πραλίνα φουντουκιού θα χρειαστείτε: 200γρ. ψημένα ανάλατα φουντούκια,100γρ. σιρόπι αγαύης ή άβραστο μέλι ή βασιλικούς χουρμάδες (φοινίκια), 50γρ. οργανικό ωμό κακάο.

Εκτέλεση: Βάζετε τα φουντούκια στον κάδο του μπλέντερ και τα χτυπάτε σε πολύ δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν αλοιφή και να βγάλουν λάδι. Έπειτα προσθέτετε τη γλυκαντική ουσία που θα επιλέξετε και το κακάο και τα ξαναχτυπάτε σε πολύ υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα πραλίνας. Αν το μείγμα είναι αρκετά παχύρευστο μπορείτε να προσθέσετε 2 μεγάλες κουταλιές γάλα καρύδας ή αμυγδάλου. Μπορεί κανείς να την απολαύσει μόνη της ή πάνω σε μπισκοτάκια ή ακόμα και σαν επικάλυψη πάνω από κάποιο κέικ ή κρέπα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, για τα InnocentTemptationsbyAria αναζητήστε στο Facebook

https://www.facebook.com/InnocentTemptationsbyAria/

 

 

MadameLeFo