Το “γλυκό” δίλημμα των… Χριστουγέννων

Η επιλογή είναι δύσκολη, αφού όλα υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα δύο παραδοσιακά γλυκίσματα κάθε χρόνο τέτοιες μέρες βρίσκονται σε όλα τα σπίτια και μας γεμίζουν ενοχές… Πόσα από το καθένα μπορούμε να φάμε άφοβα; Πόσες θερμίδες έχουν; Ποιο από τα δύο έχει περισσότερα λιπαρά; Τα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες;

Κουραμπιέδες ή Μελομακάρονα;

Όλα εξαρτώνται από τη συνταγή, υποστηρίζουν οι νοικοκυρές. Τίποτα από τα δύο, λένε όσοι… φοβούνται τις θερμίδες. Όλα με μέτρο, συστήνουν οι διατροφολόγοι και επισημαίνουν ότι το γλυκό δεν μπορεί να λείπει από κανένα διαιτολόγιο.

Και για να μη σε πιάνει πανικός, ακόμη κι αν έχεις κάποια περιττά κιλά, η αλήθεια είναι ότι μπορείς να φας άφοβα 3-4 γλυκά την περίοδο των γιορτών. Ας μην ξεχνάς ότι τα γλυκά δεν παχαίνουν όταν καταναλώνονται με μέτρο. Γι’ αυτό πολλές φορές δεν έχει σημασία το τι τρως, αλλά πόσο τρως. Μπορείς λοιπόν να γευτείς άφοβα τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές κι όσο για το δίλημμα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, σημείωσε 1, όχι βέβαια με βάση τη γεύση, αλλά τη διατροφική αξία και τα θρεπτικά τους συστατικά. Κι αυτά που κάνουν τη διαφορά είναι το ελαιόλαδο, το μέλι και τα καρύδια, συγκριτικά με τη ζάχαρη και το βούτυρο του κουραμπιέ.

Σημείωσε 1!

Η διαφορά του κουραμπιέ και του μελομακάρονου δεν είναι τόσο στις θερμίδες όσο στα θρεπτικά τους συστατικά. Γι’ αυτό, η Λάουρα Χατζηβασιλείου, η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, συνεργάτης της ομάδας μας, μας επισημαίνει τα 7 σημαντικά υλικά που περιέχει το μελομακάρονο για να τα προτιμήσεις άφοβα και χωρίς τύψεις!

Αλεύρι: πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β – καλή πηγή καλίου και φωσφόρου.

Χυμός πορτοκαλιού: πλούσιος σε βιταμίνη C – ενισχύει την απορρόφηση σηδίρου – υψηλή ποσότητα καλίου.

Ελαιόλαδο: το πιο θρεπτικό έλαιο για τον οργανισμό – με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά – καλή πηγή βιταμίνης Ε.

Κανέλα: περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα – πολύ καλή πηγή μαγγανίου και ασβεστίου.

Μέλι: περιέχει ποσότητα φυλλικού οξέος και σηδίρου – αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Κονιάκ: έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Καρύδια: πολύ καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και πρωτεϊνης – αρκετή ποσότητα σεληνίου και βιταμίνης Ε – πλούσια σε μονοακόρεστα, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.

Ισοπαλία θερμίδων

Στη μάχη των θερμίδων το αποτέλεσμα είναι μάλλον ισοπαλία, αφού οι διαφορές είναι μικρές και σημαντικό ρόλο παίζει και η συνταγή. Ένα μελομακάρονο 30 γραμμαρίων έχει περίπου 110 θερμίδες και ένας κουραμπιές στα ίδια γραμμάρια περίπου 150-170 θερμίδες. Πιο αναλυτικά η θρεπτική τους ανάλυση δείχνει τα ακόλουθα:

Θρεπτική ανάλυση ανά 30γρ. μελομακάρονου (1 μικρό)

Θερμίδες 110 kcal

Υδατάνθρακες 15 γρ.

Πρωτεϊνες 1,20 γρ.

Λίπη 5,13 γρ.

Κορεσμένα 0.69 γρ.

Μονοακόρεστα 3,15 γρ.

Πολυακόρεστα 0,96 γρ.

Χοληστερόλη 0 γρ.

Φυτικές ίνες 0,42 γρ.

 Θρεπτική ανάλυση ανά 30γρ κουραμπιέ (1 μικρός)

Θερμίδες 150 kcal

Υδατάνθρακες 15,3 γρ.

Πρωτεϊνες 1,86 γρ.

Λίπη 9,96 γρ.

Κορεσμένα 1,95 γρ.

Μονοακόρεστα 4,11 γρ.

Πολυακόρεστα 3,15 γρ.

Χοληστερόλη 8,7 γρ.

Φυτικές ίνες 0,93 γρ.

Καλές γιορτές και όλα με μέτρο! 




Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MadameLeFo